Bijgewerkt: 4 maart 2024

De Esperanto taal bij Google Translate

Nieuws -> Informatief

Bron: Google blogpost
26-02-2012

Op 22 februari 2012 meldde Google, dat de Esperanto taal bij Google Translate is toegevoegd, waardoor het is de 64e ondersteunde taal geworden in de applicatie. Ludovic Lazarus Zamenhof begon zijn zoektocht naar een eenvoudig te leren taal in de jaren 1870 en voor het eerst publiceerde zijn ideeën over deze kunstmatige taal in 1887 in zijn boek Unua Libro.

zamenhof Amstelveen
(Bron Wikipedia - 2012)

Ludwik Lejzer Zamenhof (1859 - 1917) was een Joods-Litouwse (Poolse) oogarts, polyglot en filoloog. Hij is de schepper van het Esperanto, de meest succesvolle geconstrueerde taal, ontworpen voor internationale communicatie. De foto is in 1908 gemaakt


Het concept van een gemeenschappelijke taal verspreidde zich snel en de eerste reacties op het Esperanto hebben varieerden van ontkenning tot enthousiaste omhelzing. Nu, 125 jaar later, Esperanto heeft honderdduizenden actieve sprekers , miljoenen mensen met enige kennis van de taal en zelfs een paar honderd mensen die het vanaf de geboorte hadden geleerd door hun ouders.

Esperanto en Google Translate hebben dezelfde doelstelling, om mensen te helpen, elkaar te begrijpen, daarom is deze verbinding gemaakt – schrijft het op zijn Google-blogpost onderzoeker Thorsten Brants. Het Google Translate team was zelf ook verbaasd over de hoge kwaliteit van de machine vertaling voor Esperanto.

Hoewel het systeem is nog verre van perfect, hopen de onderzoekers, dat hun nieuwste aanwinst kan u helpen om meer te leren over de geschiedenis van het Esperanto en cultuur. Vertaling van en naar Esperanto is al beschikbaar op translate.google.com, in de mobiele web app, en in de Google Translate app voor Android en iOS.

Mi ankaŭ volas legi kaj skribi esperanto lingvo! Vertaal het via http://translate.google.com/Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.