Bijgewerkt: 22 maart 2023

De European Film Gateway is online

Nieuws -> Informatief

Bron: EFG
29-07-2011

Na bijna drie jaar voorbereiding en ontwikkeling, de European Film Gateway - EFG (www.europeanfilmgateway.eu ) is nu online. Het internet portaal van de digitale collecties van de Europese filmarchieven en cinematheken biedt gratis toegang tot de momenteel ongeveer 400.000 digitale video's, foto's, filmposters en tekstmateriaal. In september 2011 wordt het aantal digitale producten verhoogd naar 600.000 van 16 filmarchieven.

Tempelhof soundtrack for EFG - European Film Gateway from Tempelhof on Vimeo

'De European Film Gateway maakt een centrale online toegang tot de film-erfgoed van Europa. Voorheen waren van de films van de 20e eeuw van de Europese cinema verspreid op verschillende nationale platforms', zegt Claudia Dillmann, directeur van het Deutsches Filminstitut, die co-coördineert het project. "Nu de films en informatie over hen zijn beter toegankelijk, niet alleen voor wetenschappers, journalisten en creatievelingen, maar ook voor een breder publiek die geïnteresseerd in film."

Europeana (www.europeana.eu ) is een samenwerkingsverband van het Europese culturele erfgoed verenigingen die hebben hun krachten gebundeld om de gedigitaliseerde inhoud van de Europese galeries, bibliotheken, musea, archieven en audiovisuele collecties samenbrengen. Op dit moment biedt Europeana geïntegreerde toegang tot bijna 20 miljoen boeken, films, schilderijen, museum voorwerpen en archiefdocumenten van zo'n 1500 content providers. De inhoud is afkomstig uit alle Europese lidstaten en de interface is in 27 Europese talen. Europeana ontvangt de belangrijkste financiële steun van de Europese Commissie.

Partners

16 filmarchieven en cinematheken uit 15 Europese landen zijn betrokken zijn bij het EFG project:

·  Cinecittà Luce, Rome

·  Cinemateca Portuguesa, Museu do cinema, Lisbon

·  Cineteca di Bologna

·  Det Danske Filminstitut, Copenhagen

·  Deutsches Filminstitut - DIF e.V., Frankfurt

·  EYE Film Instituut Nederland, Amsterdam

·  Filmarchiv Austria, Vienna

·  Filmoteka Narodowa, Warsaw

·  Kansallinen audiovisuaalinen arkisto, Helsinki

·  La Cinémathèque Française, Paris

·  Lichtspiel – Kinemathek Bern

·  Lietuvos Centrinis Valstybés Archyvas, Vilnius

·  Magyar Nemzeti Filmarchívum, Budapest

·  Národní filmový archiv, Prague

·  Nasjonalbiblioteket, Oslo

·  Tainiothiki tis Ellados, Athens

Zes verdere partners zijn betrokken bij de technische en organisatorische aspecten: Association of Cinémathèques Européennes, Frankfurt / Brussels | Istituto di Scienza e Tecnologie dell'Informazione, Pisa | Eremo srl, Cupramontana | Europeana Foundation, The Hague | reelport GmbH, Cologne | University of HagenAmstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.