Bijgewerkt: 12 augustus 2022

De Europese Commissie had 20 miljard euro opgehaald voor het herstel van Europa

Nieuws -> Informatief

Bron: Europese Commissie
16-06-2021

De Europese Commissie heeft op 15 juni 2021, in haar eerste NextGenerationEU-transactie, via een tienjaarsobligatie die op 4 juli 2031 vervalt, 20 miljard EUR opgehaald voor de financiering van het herstel van Europa van de coronacrisis en de gevolgen daarvan. Dit is de grootste uitgifte van institutionele obligaties ooit in Europa, de grootste institutionele transactie met één tranche ooit en het grootste bedrag dat de EU in één enkele transactie heeft opgehaald.

De obligatie kon rekenen op zeer grote belangstelling van beleggers uit Europa en van elders in de wereld, waardoor de Commissie zeer gunstige prijsvoorwaarden heeft verkregen, in navolging van de verschillende succesvolle uitgiften in het kader van het SURE-programma.

Voorzitter van de Europese Commissie Ursula von der Leyen: 'Vandaag is echt een historische dag voor de Europese Unie. We hebben met succes de eerste financieringsoperatie voor NextGenerationEU uitgevoerd. Als een sterke Unie halen we samen geld op de markten op en investeren we in een gemeenschappelijk herstel van deze crisis. Het is een investering in onze eengemaakte markt. En nog belangrijker: het is een investering in de toekomst van de volgende generaties van Europa, aangezien zij voor de uitdagingen van digitalisering en klimaatverandering staan. Geld kan nu beginnen te stromen om ons continent een nieuwe vorm te helpen geven en een groener, digitaler en veerkrachtiger Europa tot stand te brengen. Ik zal nu elke lidstaat bezoeken, om de impact van NextGenerationEU op het terrein te zien.'

Foto Amstelveen
(Foto Claudio Centonze © European Union 2020)

Ursula von der Leyen voorzitter van de Europese Commissie


Johannes Hahn, commissaris voor Begroting en Administratie: 'Vandaag hebben we een belangrijke mijlpaal bereikt in de uitvoering van NextGenerationEU. Na in recordtempo de fundamenten te hebben gelegd, hebben we vandaag met succes de eerste leningstransactie in het kader van het herstelplan uitgevoerd. Dit is slechts een eerste stap op een lange weg om meer dan 800 miljard EUR in lopende prijzen in de economie van de EU te brengen. NextGenerationEU is nu een realiteit geworden en zal ons collectief herstel van de pandemie stimuleren en Europa op een groen, digitaal en veerkrachtig pad brengen.'

De middelen zullen nu worden gebruikt voor de eerste betalingen in het kader van NextGenerationEU, in het kader van de herstel- en veerkrachtfaciliteit en diverse EU-begrotingsprogramma's. Tegen eind 2021 verwacht de Commissie ongeveer 80 miljard EUR in obligaties op te halen, nog aan te vullen met kortlopend schuldpapier (EU-bills), volgens het in juni 2021 gepubliceerde financieringsplan. Het precieze bedrag van zowel de EU-obligaties als de EU-bills zal afhangen van de specifieke financieringsbehoeften en de Commissie zal haar initiële beoordeling in het najaar herzien. Op die manier zal de Commissie in de tweede helft van het jaar alle geplande subsidies voor en leningen aan lidstaten in het kader van de herstel- en veerkrachtfaciliteit kunnen financieren, alsook de behoeften kunnen dekken van de EU-beleidsmaatregelen die NextGenerationEU-financiering ontvangen.

Foto Amstelveen
(Foto Claudio Centonze/© EU - 2020)

Johannes Hahn Europees commissaris voor Begroting en Administratie


Achtergrond. NextGenerationEU is een tijdelijk herstelinstrument van ongeveer 800 miljard EUR in lopende prijzen om het herstel van Europa van de coronapandemie te ondersteunen en te helpen aan de opbouw van een groener, digitaler en veerkrachtiger Europa. Om NextGenerationEU te financieren, zal de Europese Commissie, namens de EU, op de kapitaalmarkten geld ophalen, namelijk tot ongeveer 800 miljard EUR in lopende prijzen, tussen nu en eind 2026. 407,5 miljard EUR voor subsidies (in het kader van de herstel- en veerkrachtfaciliteit en andere EU-begrotingsprogramma's); 386 miljard EUR voor leningen. Dit zal neerkomen op leningvolumes van gemiddeld ongeveer 150 miljard EUR per jaar. Gezien de omvang, de frequentie en de complexiteit van de komende leningstransacties zal de Commissie de beste praktijken van grote en frequente emittenten toepassen en een gediversifieerde financieringsstrategie volgen.

Deze strategie omvat een diverse reeks instrumenten en technieken, en gaat verder dan de back-to-backbenadering die de Commissie tot dusver heeft gebruikt om op de markten leningen op te nemen, onder meer in het kader van het SURE-programma. De voorbije 40 jaar heeft de Europese Commissie verschillende leningsprogramma's opgezet om de EU-lidstaten en derde landen te ondersteunen. Al deze leningstransacties werden op back-to-backbasis gefinancierd, voornamelijk via de gesyndiceerde uitgiften van obligaties.

Technisch deelDe nieuwe tienjaarsobligatie heeft een coupon van 0% en is uitgegeven tegen een tarief van 0,086%, oftewel een spread van -2 basispunten ten opzichte van midswaps, hetgeen overeenkomt met 32,3 basispunten ten opzichte van de Bund van 0,00% die in februari 2031 vervalt.

Het definitieve orderboek bedroeg meer dan 142 miljard EUR, wat betekent dat de obligatie meer dan zeven keer werd overtekend.

De gezamenlijke lead managers waren BNP Paribas, DZ BANK, HSBC, IMI-Intesa Sanpaolo en Morgan Stanley. De co-leads waren Danske Bank en Santander.


Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.