Bijgewerkt: 7 september 2024

De Europese Commissie wil rechtvaardige en duurzame vrede voor Oekraïne

Nieuws -> EU

Bron: Europese Commissie
23-06-2024

Voorzitter van de Europese Commissie Ursula von der Leyen nam deel aan de Vredestop in Oekraïne, die op 15 en 16 juni 2024 ongeveer 100 delegaties bijeenbracht. De leiders waardeerden ten zeerste de gastvrijheid van Zwitserland en zijn initiatief om de top op hoog niveau te organiseren.



Zoals president Von der Leyen in haar openingstoespraak opmerkte: “Het vandaag de dag bevriezen van het conflict, waarbij buitenlandse troepen Oekraïens land bezetten, is niet de oplossing. In plaats daarvan moeten we een alomvattende, rechtvaardige en duurzame vrede voor Oekraïne steunen. Een die de soevereiniteit en territoriale integriteit van Oekraïne herstelt. De onschendbaarheid van alle grenzen. De soevereiniteit van alle naties. Dit staat op het spel.”

Deze vrede, zo benadrukte de president, moet gebaseerd zijn op een vastberaden engagement voor het Handvest van de Verenigde Naties: “het is van vitaal belang dat we opnieuw beloven de principes van het VN-Handvest resoluut hoog te houden”. In haar persverklaring bevestigde president Von der Leyen opnieuw dat de Unie Oekraïne zal steunen zo lang als nodig is, en herinnerde hij aan de bijna 100 miljard euro aan steun die de EU tot nu toe aan Oekraïne en zijn bevolking heeft verleend.

In deze context benadrukte de president ook de “standvastige vastberadenheid” van de G7-top die eerder deze week plaatsvond. Tijdens hun bijeenkomst in Italië besloten de leiders van de G7 om tegen het einde van dit jaar ongeveer 50 miljard dollar beschikbaar te stellen, waarbij gebruik werd gemaakt van de buitengewone inkomsten uit de geïmmobiliseerde Russische staatsactiva. “We zijn van plan deze financiering uit te betalen via meerdere kanalen die de fondsen richten op de militaire, begrotings- en wederopbouwbehoeften van Oekraïne”, aldus het Communiqué van de G7-leiders van Apulië.



President Von der Leyen riep op tot geduld en vastberadenheid op de weg naar echte vrede, waarbij hij benadrukte dat “het uiteindelijk aan Oekraïne zal zijn om de voorwaarden voor een rechtvaardige vrede te bepalen” en dat de Europese Unie Oekraïne daarbij zal steunen. Ze herinnerde aan de resolutie van de Algemene Vergadering van de VN van februari 2023, waarin duidelijk de noodzaak van een alomvattende, rechtvaardige en duurzame vrede tot uitdrukking werd gebracht. “Als Rusland zegt dat het klaar is voor vrede, gebaseerd op het VN-Handvest, dan zal de tijd aanbreken dat Rusland deel gaat uitmaken van onze inspanningen, om de weg naar vrede naar zijn bestemming te brengen. Ik hoop en werk ervoor dat deze dag snel komt”- besloot de president.



Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.