Bijgewerkt: 24 juni 2024

De Europese Unie over de Russische aanvalsoorlog tegen Oekraïne

Nieuws -> EU

Bron: Europese Raad
23-09-2022

De Europese Unie veroordeelt Rusland in de krachtigste bewoordingen voor de recente escalatie van zijn illegale, niet-uitgelokte en ongerechtvaardigde oorlog tegen Oekraïne. Ondanks de vele oproepen van de internationale gemeenschap aan het adres van Rusland om zijn militaire agressie tegen Oekraïne onmiddellijk stop te zetten, hebben de Russische leiders helaas anders beslist- meldt Europese Raad van de EU in een bericht.

Op 21 september 2022 koos Rusland voor de confrontatie met de aankondiging van een gedeeltelijke mobilisatie. Ook steunt het land de organisatie van onwettige "referenda" in de door Rusland bezette gebieden in Oekraïne, en dreigt het opnieuw met massavernietigingswapens.

De EU veroordeelt nogmaals met klem de geplande onwettige "referenda", waarmee Rusland delen van de bezette regio's Donetsk, Cherson, Loehansk en Zaporizja doelt te annexeren. De onwettige "referenda" zijn de zoveelste flagrante schending van de onafhankelijkheid, soevereiniteit en territoriale integriteit van Oekraïne, en vormen een ernstige schending van het VN-Handvest.


Inleidende opmerkingen van Josep Borrell, hoge vertegenwoordiger van de EU voor buitenlandse zaken en veiligheidsbeleid, tijdens de persconferentie na de buitengewone informele Raad Buitenlandse Zaken op 21 september 2022 in New York

Het Russische optreden in Oekraïne blijft de vrede en veiligheid in Europa en de rest van de wereld in gevaar brengen, en heeft wereldwijd ernstige gevolgen in de vorm van toenemende voedselonzekerheid en stijgende energieprijzen. De EU roept Rusland nogmaals op de beginselen van het VN-Handvest te eerbiedigen en een einde te maken aan deze illegale plannen. Rusland, zijn politieke leiders en alle betrokkenen bij het organiseren van deze "referenda" en bij andere schendingen van het internationaal recht en het internationaal humanitair recht in Oekraïne, zullen ter verantwoording worden geroepen. Bovendien komen er in samenwerking met onze partners zo snel mogelijk nieuwe beperkende maatregelen tegen Rusland. De EU en haar lidstaten zullen deze gebieden nooit als niet-Oekraïens grondgebied erkennen, en zullen Oekraïne zo lang als nodig blijven steunen om zijn territoriale integriteit te herstellen.

In overeenstemming met het VN-Handvest en het internationaal recht oefent Oekraïne zijn legitieme recht uit om zich te verdedigen tegen de Russische agressie en om zijn grondgebied opnieuw volledig onder controle te krijgen. Het land heeft het recht bezette gebieden binnen zijn internationaal erkende grenzen te bevrijden. Wij prijzen de moed en de successen van de Oekraïense strijdkrachten bij het huidige tegenoffensief. Wij blijven hen daarbij zo lang als nodig steunen met de levering van militair materieel.

Rusland heeft niet alleen de Oekraïense bevolking al oneindig veel leed bezorgd, maar kiest er met de gedeeltelijke mobilisatie nu ook voor de kosten van zijn oorlog naar zijn eigen bevolking te verplaatsen.

De verwijzingen naar kernwapens schrikken ons niet af om vastbesloten, onverminderd en eensgezind achter Oekraïne te staan en het land zo lang als nodig uitgebreid te steunen bij de verdediging van zijn territoriale integriteit en soevereiniteit. Ook herhaalt de EU dat zij de weerbaarheid van de oostelijke partners en de Westelijke Balkan zal blijven ondersteunen.

De EU blijft de onafhankelijkheid, soevereiniteit en territoriale integriteit van Oekraïne onverminderd steunen en eist dat Rusland al zijn troepen en militair materieel onmiddellijk en onvoorwaardelijk terugtrekt uit het gehele grondgebied van Oekraïne binnen zijn internationaal erkende grenzen.Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.