Bijgewerkt: 20 juni 2024

De FUN Foundation helpt in Gambia en Senegal

Nieuws -> Informatief

Bron: FUN Foundation
08-12-2015

Volgende maand gaat de FUN Foundation naar Gambia en Senegal om daar kleding, ballen, doelen, eten en vooral voetbalfun te brengen. Onder meer oud-voetbalprof Michael Mols, cabaretier Viggo Waas en twee Amstelveense sportclubs steunen dit initiatief. “Kijk om je heen, thuis, op straat en natuurlijk op de sportvelden. Alles wat wij hier hebben, hebben zij daar niet,” aldus initiatiefnemer en voorzitter Ron Bouwer, die werkend voor het hotelwezen de hele wereld overvloog, de ongelijke verdeling van de welvaart zag en uiteindelijk besloot ook écht er wat aan te gaan doen.

De FUN Foundation (FUN staat voor Football Unlimited Netherlands, red.) brengt komende maand inmiddels voor het derde jaar scholen en dorpen in Gambia en Senegal gedoneerde kleding, ballen en nu zelfs twee doelen. “De doelen worden daar gemaakt, maar zijn gesponsord door Sportservice Nederland, waarmee we een goede band hebben. Van de firma Nijha hebben we onlangs netten gekregen. Die gaan gewoon in onze baggage mee. De tachtig dozen, die wij vorige maand naar Gambia verscheepten, zijn inmiddels aangekomen. Die verdelen wij dadelijk zelf over onze projecten.”Ook levert de FUN Foundation er door de KNVB en de Academie voor Lichamelijke Opvoeding gecertificeerde trainers bij. Medewerker Gijs de Swarte: “Wij komen uit Amstelveen/Amsterdam en ik hoef niemand te vertellen, wat er op sportgebied hier bestaat. Zet dat eens af tegen het voetbal daar. Daar spelen ze op blote voeten op een hobbelig zandveldje, met bomen als goals, een touwtje als lat en de vlaaien van een paar verdwaalde koeien omzeilend. Je hoort daarvan, je bezoekt het land een keer en dan ligt vraag voor de hand: ‘Doet het je wat, of doet het je niets?’”

De Fun Foundation startte drie, vier jaar geleden in Azië, maar toen de FIFA daar een grotere rol begon te spelen kwamen Gambia en Senegal in beeld. “Het zijn te bereizen landen, waar je ook écht wat kan bijdragen,” aldus Brouwer. “De trainingen worden nu voor het tweede jaar gegeven aan kinderen tussen de 8 en 18 jaar. En de lokale trainers kijken en leren lesgeven, zodat een en ander voortgang heeft, ook als de FUN Foundation straks weer gewoon langs in Nederland terug is.”

Naast bijvoorbeeld de cabaretiers Peter Heerschop en Viggo Waas en ex-topvoetballers als Michael Mols en Ronald de Boer, zijn er meerdere sportclubs die het initiatief ondersteunen, zoals AmstelveenHeemraad en Sporting Martinus. Op het moment van het interview worden toevallig de netten bezorgd van de firma Nijha. Die gaan dus alsnog mee naar Gambia. Benefietwedstrijden met oud-internationals ter ondersteuning van de FUN Foundation staan er (weer) voor medio 2016 gepland. “Help je het leven van de kids daar te veranderen?,” vraagt Brouwer retorisch. “Ik denk het wel. Klinkt zwaar misschien, maar ook in Gambia zijn er zoveel mensen die er van dromen naar Europa te vluchten, gewoon omdat het lang niet altijd even leuk is daar. 80 procent is werkloos. Het land hoort bij de 20 armste in de wereld. Wij proberen een paar duizend kinderen, voorlopig op kleine schaal, een reden te geven om daar te blijven. Voor mij staat vast, dat je in ieder geval iets toevoegt en dat de mensen daar er heel veel plezier aan beleven. FUN dus.” Bezoek voor meer info en mogelijkheden om ook te helpen de website www.fun-foundation.nlAmstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.