Bijgewerkt: 26 april 2024

De G20-top in Rome

Nieuws -> Informatief

Bron: Europese Commissie
01-11-2021

De G20-leiders zijn op 30 en 31 oktober 2021 in Rome bijeengekomen voor een tweedaagse top onder auspiciën van het Italiaanse G20-voorzitterschap. Charles Michel, voorzitter van de Europese Raad, en Ursula von der Leyen, voorzitter van de Europese Commissie, vertegenwoordigden de EU. Aan het eind van de bijeenkomst hebben de G20-leiders een verklaring van de G20-leiders aangenomen.

'Wij, de leiders van de G20, zijn op 30 en 31 oktober in Rome bijeengekomen om de meest dringende mondiale uitdagingen van vandaag aan te pakken en onze krachten te bundelen om beter uit de COVID-19-crisis te komen en duurzame en inclusieve groei in onze landen en in de hele wereld mogelijk te maken.

Als voornaamste forum voor internationale economische samenwerking zijn wij vastbesloten de wereldwijde gezondheids- en economische crisis te boven te komen die het gevolg is van de pandemie, die miljarden levens heeft getroffen, de vooruitgang bij de verwezenlijking van de doelstellingen inzake duurzame ontwikkeling drastisch heeft belemmerd en de mondiale toeleveringsketens en de internationale mobiliteit heeft ontwricht. In dit verband betuigen wij onze grote erkentelijkheid aan de gezondheidswerkers en de zorgverleners, de eerstelijnswerkers, de internationale organisaties en de wetenschappelijke gemeenschap voor hun niet aflatende inspanningen om COVID-19 het hoofd te bieden.

Wij onderstrepen de cruciale rol van het multilateralisme bij het vinden van gezamenlijke, doeltreffende oplossingen, en zijn overeengekomen onze gemeenschappelijke reactie op de pandemie verder te versterken en de weg te effenen voor een wereldwijd herstel, met bijzondere aandacht voor de behoeften van de meest kwetsbare groepen.

Wij hebben doortastende maatregelen genomen om de meest behoeftige landen te helpen de pandemie te boven te komen, hun veerkracht te vergroten en kritieke uitdagingen aan te gaan, zoals het garanderen van voedselzekerheid en milieuduurzaamheid. Wij hebben overeenstemming bereikt over een gezamenlijke visie op de bestrijding van klimaatverandering, en belangrijke stappen gezet in de richting van gendergelijkheid. Wij hebben ook verdere vooruitgang geboekt in onze gezamenlijke inspanningen om ervoor te zorgen dat de voordelen van digitalisering breed en veilig worden gedeeld en bijdragen tot het verminderen van ongelijkheden.'



Tijdens de top zijn de G20-leiders overeengekomen om:

-de doelstelling van 1,5 graad opwarming van de aarde ten opzichte van het pre-industriële niveau binnen bereik te houden

-hun acties te versnellen om tegen of rond het midden van de eeuw wereldwijd een netto-uitstoot van broeikasgassen of koolstofneutraliteit te bereiken

-de toezegging van de ontwikkelde landen om gezamenlijk 100 miljard dollar per jaar vrij te maken voor klimaatfinanciering, te herbevestigen, en de nieuwe toezeggingen van sommige G20-leden toe te juichen

-de nieuwe regels voor een stabieler en billijker internationaal belastingstelsel, met inbegrip van een wereldwijde minimumvennootschapsbelasting van 15%, uiterlijk in 2023 toe te passen

-de inspanningen voort te zetten om te zorgen voor betere en tijdiger DeepL voor COVID-19-vaccins in lage- en midden-inkomenslanden

-een gezamenlijke taskforce van de G20 voor financiën en volksgezondheid op te richten om te zorgen voor adequate financiering van de preventie van, de paraatheid voor en de reactie op pandemieën

Economisch herstel. De leiders stelden vast dat de wereldeconomie zich in 2021 in een stevig tempo heeft hersteld, dankzij de uitrol van vaccins en aanhoudende beleidsondersteuning. Het herstel vertoont echter grote verschillen tussen en binnen landen.

Daarom blijft de G20 vastbesloten zo lang als nodig is alle beschikbare instrumenten in te zetten om de nadelige gevolgen van de pandemie aan te pakken, met name voor degenen die het zwaarst getroffen worden, zoals vrouwen, jongeren, informele en laaggeschoolde werknemers, en voor de ongelijkheden.

COVID-19. Om de aanhoudende vaccinatieachterstand weg te werken, hebben de leiders van de G20 zich ertoe verbonden de verstrekking van en de toegang tot vaccins, therapeutica en diagnostica aanzienlijk te verbeteren, met bijzondere aandacht voor de behoeften van landen met lage en middeninkomens. Dit moet het mogelijk maken vooruitgang te boeken in de richting van het doel om in alle landen ten minste 40% van de bevolking te vaccineren tegen eind 2021 en 70% tegen medio 2022, zoals aanbevolen door de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO).

Om wereldwijd een snelle en billijke distributie van vaccins te waarborgen, moeten de toeleveringsketens worden versterkt, de productiecapaciteit worden uitgebreid en gediversifieerd, de acceptatie van en het vertrouwen in vaccins worden bevorderd, en desinformatie worden bestreden. De leiders van de G20 hebben ook opnieuw hun gehechtheid bevestigd aan de verklaring van Rome, die tijdens de Wereldgezondheidsconferentie in mei is aangenomen, als een "kompas voor collectieve actie".

Klimaat en energie. De G20-leiders hebben toegezegd samen te zullen werken aan een succesvolle VN-klimaatconferentie (COP26), die in Glasgow (UK) van start is gegaan, parallel aan de G20-top. Zij bevestigden hun inzet voor de volledige en effectieve uitvoering van het klimaatverdrag van de Verenigde Naties (UNFCCC) en het akkoord van Parijs.

De G20-leiders merkten op dat het binnen bereik houden van de doelstelling om de opwarming van de aarde te beperken tot 1,5 graden ten opzichte van het pre-industriële niveau, zinvolle en effectieve acties en inzet van alle landen zal vergen, rekening houdend met verschillende benaderingen.

De G20 zal vaart zetten achter hun acties op het gebied van mitigatie, adaptatie en financiering, en erkennen dat het van cruciaal belang is om tegen of rond het midden van de eeuw wereldwijd een netto-uitstoot van broeikasgassen of koolstofneutraliteit te bereiken.

De leiders hebben zich er tevens toe verbonden dit decennium verdere actie te ondernemen en, waar nodig, hun nationaal vastgestelde bijdragen (NDC's = nationally determined contributions) voor 2030 te formuleren, uit te voeren, bij te werken en te versterken. Lees de volledige tekst van de verklaring (pdf 17 pagina’s Engels)

De G20 of Groep van Twintig is een intergouvernementeel forum dat 19 landen en de Europese Unie (EU) omvat. Het werkt aan de aanpak van belangrijke kwesties met betrekking tot de wereldeconomie, zoals internationale financiële stabiliteit, beperking van de klimaatverandering en duurzame ontwikkeling.

De G20 bestaat uit de meeste van 's werelds grootste economieën, waaronder zowel geïndustrialiseerde landen als ontwikkelingslanden, en is goed voor ongeveer 90% van het bruto wereldproduct (GWP), 75-80% van de internationale handel, tweederde van de wereldbevolking en ruwweg de helft van het landoppervlak van de wereld.

De G20 is in 1999 opgericht als reactie op verschillende economische wereldcrises. Sinds 2008 komt de G20 ten minste eenmaal per jaar bijeen, waarbij het staatshoofd, de minister van Financiën, de minister van Buitenlandse Zaken en andere hoge ambtenaren van elk lid aanwezig zijn; de EU wordt vertegenwoordigd door de Europese Commissie en de Europese Centrale Bank. Andere landen, internationale organisaties en niet-gouvernementele organisaties worden uitgenodigd om de topbijeenkomsten bij te wonen, sommige op permanente basis.



Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.