Bijgewerkt: 2 augustus 2021

De Heilige Geestkerk in Amstelveen is 50 jaar

Nieuws -> Kerk

Bron: Guido van den Berg
21-05-2012

Het gebouw van de Heilige Geestkerk aan de Haagbeuklaan (hoek Lindenlaan) bestaat 50 jaar en dat wordt zondag 27 mei 2012 gevierd. Om 10.30 uur is er op deze eerste Pinksterdag een bijzondere viering, waarin de pastores Jan Adolfs en Jaap van der Meij zullen voorgaan. Medewerking zal worden verleend door het koor ‘Spirit’.

Na de viering is er gelegenheid om elkaar te ontmoeten onder het genot van koffie of thee met gebak. Aansluitend wordt een optreden verzorgd door jazz zangeres Adriana Kegley met haar vaste begeleider, de pianist Maarten Tros. De feestelijkheden zullen worden vervolgd met een drankje en hapje waarna rond 14.00 de afsluiting plaats vindt.

heilige geest Amstelveen
(Bron Gemeente Amstelveen - 2002)

'Het Trefcentrum', de voorloper van de Heilige Geestkerk in 1958


De Heilige Geestkerk werd op 7 juli 1962 ingezegend. De bouwpastoor was P. A. J. Geven. De parochie bestond toen al een jaar of vier, de vieringen vonden die eerste jaren plaats in de noodkerk 'Het Trefcentrum.' De kerk, met zijn ‘losse’ toren en tegeltableau, dat de uitstorting van de Heilige Geest voorstelt, werd al gauw een markant herkenningspunt in Amstelveen. De kerk werd ontworpen door architect J. G. de Groot uit Uithoorn, het tegeltableau door de Limburgse kunstenaar Huub Levigne.

heilige geest Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2003)

De Heilige Geestkerk in 2003


Het geld voor de Heilige Geestkerk is eind jaren ’50 en begin jaren ’60 met heel veel enthousiasme door talrijke katholieke Amstelveners bij elkaar gebracht. De ‘bouwsteentjes-actie’ en ‘papier-actie’ getuigen van de inzet van jong en oud. Ook scholen waren bij de inzamelingsacties betrokken. De kerk was in de jaren daarna het trefpunt van het katholieke geloofsleven op velerlei gebied. Het zomerkamp voor jongeren en de rommelmarkt waren decennialang een begrip.

Helaas ontkwam ook de Heilige Geestkerk niet aan het feit, dat de kerkbevolking vergrijst en jongeren voor een groot deel wegblijven. Na jarenlange discussies werd besloten dat de parochies van de Heilige Geestkerk en de St. Urbanuskerk zullen worden samengevoegd.

heilige geestkerk Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2012)

De Heilige Geestkerk in maart 2012


Bij de keuze voor een gebouw ging de voorkeur niet uit naar de Heilige Geestkerk, maar naar de St. Urbanuskerk in Bovenkerk. Wat er precies met het gebouw van de Heilige Geestkerk zal gaan gebeuren, is in dit stadium nog niet bekend. Ondanks het feit, dat er toch een schaduw over de toekomst van de Heilige Geestkerk hangt, hopen de parochianen op een bijzonder feestelijke Eerste Pinksterdag.Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.