Bijgewerkt: 22 januari 2025

De HogeNood app ook in Amstelveen

Nieuws -> Gemeente

Bron: Gemeente Amstelveen/Continentie Stichting Nederland
18-09-2020

Op de Nationale Plasdag roept de Continentie Stichting Nederland (CSN) gemeenteraden op zich sterk te maken voor een op inclusie gericht toiletbeleid. Uit een kwalitatief onderzoek dit jaar door CSN onder de 355 gemeenten in Nederland blijkt dat een toenemend aantal gemeenten dit oppakt, maar er zijn nog veel gemeenten, waar het toiletbeleid tekortschiet of zelfs ontbreekt. Dit is in strijd met het VN-Verdrag Handicap* dat Nederland in 2016 heeft geratificeerd. Samen met de Maag Lever Darm Stichting en andere leden van de Toiletalliantie zet CSN zich in voor voldoende openbare toiletten, dat wil zeggen om de 500 meter in (winkel)centra, drukke voetgangers- en recreatiegebieden en in parken.

Op donderdag 17 september is het Nationale Plasdag. Nationale Plasdag is een initiatief van de Continentie Stichting Nederland (CSN), waarin zij samenwerken met de MLDS. Met deze dag willen de stichtingen het onderwerp plasklachten bespreekbaar maken. In Nederland hebben ongeveer 1 miljoen mensen last van een overactieve blaas en een half miljoen mensen zijn incontinent zijn voor urine. De beschikbaarheid van een wc is voor hen het verschil tussen wel of niet de deur uit gaan. Daarom zetten de Maag Lever Darm Stichting en de Continentiestichting Nederland in juni, juli en augustus 2020 een enquête uit onder alle 355 Nederlandse gemeenten over de toegankelijkheid van toiletten binnen de gemeente. Een derde hiervan (111 gemeenten) reageerde, zoals de gemeente Amstelveen.

Foto Amstelveen
(Foto Gemeente Amstelveen - 2020)

Wethouder Floor Gordon met een rolstoelgebruiker bij een toilet in het raadhuis


Amstelveen heeft recent de HogeNood app aangeschaft. Met de HogeNood app kunnen inwoners met hun smartphone direct het dichtstbijzijnde opengestelde toegankelijke toilet vinden. HogeNood laat de route naar het toilet zien, geeft voorzieningen weer – denk aan een rolstoel toegankelijk toilet- en geeft reviews van voorgaande bezoekers.

Floor Gordon (D66) wethouder Toegankelijkheid: ′We zien dat in de HogeNood app slechts tien opengestelde toegankelijke toiletten zijn aangemeld, waaronder de toiletten in het raadhuis. We willen graag samen met ondernemers kijken of dit er meer kunnen worden en hen proactief vragen om hun toiletten open te stellen door hen te informeren over het belang ervan.′ Door de betaalde variant van de app af te nemen zet HogeNood zich samen met de gemeente in om te zorgen voor meer opengestelde toiletten in Amstelveen. Ondernemers kunnen dit bekendmaken met een speciale raamsticker.

Toegankelijke toiletten. De gemeenteraad nam 1 juli 2020 de motie 'Waar kan ik naar het toilet' aan. In Nederland hebben 3,5 miljoen mensen buik- en plasproblemen, ruim 80 procent daarvan heeft snel toegang tot een toilet nodig. De gemeente heeft daarom de HogeNood app aangeschaft zodat mensen op smartphone of tablet zien waar ze in Amstelveen terechtkunnen. Gemeente, ondernemers en inwoners kunnen openbare of opengestelde toegankelijke toiletten zelf toevoegen aan de app. Zie voor meer informatie over toegankelijkheid in Amstelveen www.amstelveen.nl/toegankelijkestad. Download nu de HogeNood app: voor Android en voor iOS. De toiletten in het raadhuis zijn vrij toegankelijk en rolstoelvriendelijk. Vanwege corona is het raadhuis beperkt open en alleen op afspraak.



Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.