Bijgewerkt: 4 december 2022

De International School of Amsterdam ontving Groene Vlag

Nieuws -> Informatief

Bron: ISA -> Rob Boos
06-09-2011

Op dinsdag 6 september 2011 heeft de International School of Amsterdam (ISA), gelegen aan de Sportlaan in Amstelveen, uit handen van de nationale Eco-Schools coördinator Anne de Klerk de Groene Vlag ontvangen. Dit is de hoogste onderscheiding die een school kan krijgen voor activiteiten en initiatieven op het gebied van duurzaamheid. Duurzaamheid wordt steeds belangrijker, ook in het onderwijs. Via het programma Eco-Schools kunnen scholen werken aan een groene en duurzame school en schoolomgeving.

De ISA ontving als eerste internationale school in Nederland de Groene Vlag. Een heel bijzondere prestatie. Op de school zijn veel voorbeelden van duurzaamheid te zien. Zo heeft de school een Green Team bestaande uit leerlingen, leraren en ouders van de school. In verschillende commissies en werkgroepen zijn meer dan 160 leerlingen actief bezig met verschillende aspecten van duurzaamheid.

ISA Amstelveen
(Foto ISA - 2011)

De International School of Amsterdam krijgt de Groene Vlag


Hoofdpunten van het programma op ISA zijn energie, afval en water. Door onder andere bewegingssensoren voor licht in de lokalen aan te brengen, maar ook door alle leraren te vragen om niet alleen computers aan het eind van de dag uit te zetten, maar ook het scherm, de printer en speakers is het energieverbruik in drie jaar tijd met 17% afgenomen. Door betere afval scheiding van papier en plastic is het volume van restafval met 50% gedaald.

Activiteiten gericht op water hielden onder meer in om leerlingen bewust te maken van het gebruik van water en water verspilling. Er zijn speciale waterpunten aangelegd, waar leerlingen hun gerecyclede waterflessen kunnen bijvullen in plaats van steeds plastic waterflessen te kopen. Om alle activiteiten te ondersteunen en onder de aandacht van de leerlingen en ouders te brengen is er na een competitie onder de leerlingen een speciaal Green Team-logo gekozen, er is een eigen Green Team website met nieuws, activiteiten, eco-columns en er is een eigen eco-code.

Kortom de leerlingen en leraren zijn zeer actief bezig om een eigen bijdrage aan een beter milieu te leveren. Ook binnen het onderwijs programma zijn leerlingen van de school met duurzaamheidsthema’s bezig. De school vindt het belangrijk, dat de leerlingen zich nog meer bewust worden van het belang van thema’s als afval, water, klimaat en veiligheid en van het gedrag dat daarop aansluit.

Ook de gemeente Amstelveen besteedt veel aandacht aan duurzaamheid en meerdere bedrijven hebben op initiatief van de gemeente een duurzaamheids convenant ondertekend. De International School is een van de ondertekenaars en was daarom ook zeer verheugd, dat wethouder Jan-Willem Groot (CDA) bereid was om met een korte speech de leerlingen te feliciteren en erkenning te geven voor hun duurzaamheids activiteiten.

Het ceremonieel hijsen van de Groene Vlag was het hoogtepunt van de bijeenkomst, maar zal zeker niet het einde zijn van de inspanningen van de leerlingen om te zorgen voor een groenere toekomst.

Rob Boos Operations manager aan de International School of AmsterdamAmstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.