Bijgewerkt: 25 juni 2024

De Internationale Dag van de Arbeid in 2016

Nieuws -> Informatief

Bron: FNV/PvdA/Wikipedia
30-04-2016

De Internationale Dag van de Arbeid, ook wel bekend als Dag van de Arbeid op sommige plaatsen, is een viering van het werk van de arbeiders en de werkende klassen die wordt ondersteund door de internationale arbeidersbeweging, socialisten, communisten en anarchisten en wordt gevierd elk jaar op 1 mei, op een oude Europese lentevakantiedag.

Op zondag 1 mei 2016, wordt de Internationale Dag van de Arbeid ook in Nederland gevierd. Vaak worden op deze dag demonstraties en marsen georganiseerd door de werkende, maar vaak ook de werkloze mensen en hun vakbonden. Het wordt ook officieel gevierd in vele andere landen van de wereld. 1 mei is een nationale feestdag in meer dan 80 landen, behalve in Nederland.

Historie. De Internationale Dag van de Arbeid is de herdenking van het 1886 Haymarket bloedbad in Chicago, toen een onbekende persoon een dynamietbom gooide naar de politie tijdens een openbare bijeenkomst. Het bloedbad vond plaats op dinsdag 4 mei 1886. Het begon als een demonstratie ter ondersteuning van de stakende arbeiders, waar er werd geijverd voor de 8-urige werkdag, meer loon en beter arbeidsrecht.

Foto Amstelveen
(Bron PvdA - 2016)

De Partij van de Arbeid werd op 9 februari 1946 opgericht en is een fusie van drie partijen: de Sociaal-Democratische Arbeiderspartij, de Vrijzinnig Democratische Bond en de Christelijk-Democratische Unie. De partij is sinds de oprichting onafgebroken vertegenwoordigd geweest in de Eerste en Tweede Kamer der Staten-Generaal en de partij heeft aan 13 kabinetten deelgenomen gedurende zes aaneengesloten periodes. Wim Schermerhorn, Willem Drees, Joop den Uyl en Wim Kok waren minister-president namens de Partij van de Arbeid


Dag van de Echte banen

Op 1 mei 2016 viert de FNV de Dag van de Echte banen in Amsterdam. In steden als Parijs en Londen wordt de Dag van de Arbeid al jaren groots gevierd, in Nederland is dat een nieuwe traditie. Leden van de FNV lopen begin van de middag door de stad in een mars vóór echte banen met zekerheid, kwaliteit en koopkracht. Daarna is er een manifestatie in het Oosterpark met een markt, muziek van Typhoon, Shishani, de Kift en Fresku, een kickboksclinic met wereldkampioen Remy Bonjasky, een Echte banenshow met Anousha Nzume en colleges van Rutger Bregman en Mirjam de Rijk.

Op de Dag van de Echte banen viert de vakbond de binnen gehaalde overwinningen. De FNV verwacht dan ook veel leden uit bijvoorbeeld de metaalindustrie die onlangs na 42.000 stakingsdagen een fors hoger loon, meer zeggenschap over werktijden en de mogelijkheid om vier dagen per week te werken, hebben afgedwongen. Ook worden veel jongeren van FNV Young & United verwacht, die na ruim een jaar van spraakmakende acties een historische overwinning hebben binnengehaald: het jeugdloon is na 41 jaar verlaagd van 23 naar 21 jaar. En ook alle lonen van 18 tot 21 jaar zijn opgehoogd. En leden uit de sociale werkvoorziening, waar na een lange tijd van acties een nieuwe cao voor elkaar is gebokst.Viering van Dag van de Arbeid in 1941: Nederlands Verbond van Vakverenigingen (NVV)-Commissaris H.J. Woudenberg houdt een toespraak tot kijkers over de betekenis van 1 mei, afgewisseld met shots van div. demonstraties van NVV of SDAP; - arbeiders of kantoorpersoneel aan het werk; - div. arbeiders; shots van arbeiders die zich aan het einde van de werkdag verkleden of hun jassen aantrekken; - schapen met lammetjes in de wei; - fietsers in luchtige kleding; - Rotterdammers die een dagje uit zijn naar Scheveningen; - div. vrijetijdsbestedingen: picknicken; zeilen; zeezwemmen; kano'en -en wandelen.

Programma:

11:00 uur: verzamelen bij de Dokwerker, Jonas Daniël Meijerplein

12:00 uur: Mars voor Echte banen

13:00 uur: Manifestatie in het Oosterpark, met om 16:30 toespraak FNV-voorzitter Ton Heerts

Festival van de Arbeid van de PvdA in Utrecht

70 jaar geleden, op 9 februari 1946, werd de PvdA opgericht in het Krasnapolsky in Amsterdam. 70 jaar Partij van de Arbeid; dát willen we met jou vieren op het Festival van de Arbeid in Utrecht. Ben jij erbij op 30 april en 1 mei 2016? Laat het zien en blijf op de hoogte!

Van workshops debatteren en vloggen tot clinics voetbal en yoga, het maken van mocktails en van een spetterend feest op zaterdag tot de feestelijke 1 mei-viering op zondag. http://www.pvda.nl/acties/festivalvandearbeid//FvdA

De Partij van de Arbeid is een volksbeweging vol historie en traditie. En dat vieren we op deze landelijke 1 mei viering. Met oude ambachten, een Rood Sportcafé, en uiteenlopende workshops. Ook zijn er voetbalclinics, draaien we films en documentaires en horen we verhalen over 70 jaar PvdA van oud-partijleiders. Er is muziek en een mooie speech van Diederik Samsom. En vanzelfsprekend zetten we jubilarissen in het zonnetje en reiken we speldjes uit, zoals gebruikelijk op deze Dag van de Arbeid! We starten zaterdag 30 april 2016 om 10.00 uur tot in de late nachtelijke uurtjes. Zondag 1 mei 2016 beginnen we de Dag van de Arbeid om 11.00 uur met een gezamenlijk ontbijt en gaan we tot 18.00 uur door. Bekijk hier de festivalkrant met blokkenschema (pdf 9 pagina’s)Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.