Bijgewerkt: 29 maart 2024

De Internationale Migrantendag 2022

Nieuws -> Informatief

Bron: United Nations
14-12-2022

Hieronder volgt de boodschap van VN-secretaris-generaal António Guterres voor de Internationale Migrantendag (International Migrants Day), die op zondag 18 december 2022 wordt gevierd:

Foto Amstelveen
(Bron United Nations - 2022)

António Manuel de Oliveira Guterres (1949) is een Portugees politicus en diplomaat en de 9de secretaris-generaal van de Verenigde Naties

'Op deze Internationale Migrantendag staan we stil bij het leven van de meer dan 280 miljoen mensen die hun land hebben verlaten in het universele streven naar kansen, waardigheid, vrijheid en een beter leven. Vandaag steekt meer dan 80% van alle migranten ter wereld veilig en ordelijk de grens over. Deze migratie is een krachtige motor voor economische groei, dynamiek en begrip.

Maar ongereguleerde migratie langs steeds gevaarlijker routes - het wrede rijk van de mensensmokkelaars - blijft een verschrikkelijke tol eisen.  In de afgelopen acht jaar zijn ten minste 51.000 migranten omgekomen en nog eens duizenden verdwenen.  Achter elk cijfer staat een mens - een zus, broer, dochter, zoon, moeder of vader. Migrantenrechten zijn mensenrechten.  Ze moeten worden gerespecteerd zonder discriminatie en ongeacht of hun verplaatsing gedwongen, vrijwillig of formeel toegestaan is.



We moeten al het mogelijke doen om het verlies van levens te voorkomen - als een humanitair gebod en een morele en wettelijke verplichting.  We moeten zorgen voor zoek- en reddingsacties en medische zorg.  We moeten op rechten gebaseerde migratiewegen uitbreiden en diversifiëren - om de duurzame ontwikkelingsdoelstellingen te verwezenlijken en tekorten op de arbeidsmarkt aan te pakken.  En we hebben meer internationale steun nodig voor investeringen in de landen van herkomst om ervoor te zorgen dat migratie een keuze is en geen noodzaak.

Er is geen migratiecrisis, maar een solidariteitscrisis.  Laten we vandaag en elke dag onze gemeenschappelijke menselijkheid beschermen en de rechten en waardigheid van iedereen waarborgen.'



Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.