Bijgewerkt: 7 december 2022

De Johannes Vermeerprijs 2017 is uitgereikt aan Iris van Herpen

Nieuws -> Informatief

Bron: Rijksoverheid
30-10-2017

Minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap, Ingrid van Engelshoven, heeft op 30 oktober 2017 de Johannes Vermeer Prijs 2017, de Nederlandse staatsprijs voor de kunsten, uitgereikt aan modeontwerper Iris van Herpen in de Ridderzaal. Van Herpen werd unaniem voorgedragen door de jury voor deze prijs, omdat zij al jaren consistent en toonaangevend is binnen de internationale modewereld.

Foto Amstelveen
(Foto Nia Palli/OCW - 2017)

Ingrid van Engelshoven (D66) minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap


Minister Van Engelshoven: 'Iris van Herpen is één van de grote gezichten van Nederland. Met haar creaties doorkruist ze domeinen en disciplines. Ze verbindt cultuur, innovatie, kunst en wetenschap met elkaar. Met haar iconische werk zet ze ons land wereldwijd in de schijnwerpers!' Iris van Herpen (1984) wordt geprezen vanwege haar grensverleggende en interdisciplinaire ontwerpen, waarin zij uitzonderlijk talent en ongebreidelde nieuwsgierigheid verbindt aan vernieuwende digitale technieken en ambachtelijk vakmanschap. Haar couture ontstaat op het snijvlak van kunst, technologie en mode. Bij het ontwikkelen van haar collecties werkt zij intensief samen met architecten, choreografen, musici, fotografen en filmmakers, maar ook met wetenschappers. Van Herpen rekt de grenzen van mode op door haar multidisciplinaire manier van werken en daagt daardoor het geijkte concept van mode uit.

Foto Amstelveen
(Foto ioulex - 2017)

Modeontwerpster Iris van Herpen
Nederlandse staatsprijs voor de kunsten. De Johannes Vermeer Prijs is de Nederlandse staatsprijs voor de kunsten en bestaat uit 100.000 euro. De winnaar mag dat besteden aan een speciaal project op zijn, of haar werkterrein. De Nederlandse regering heeft hem in 2009 ingesteld om uitzonderlijk artistiek talent te eren en te stimuleren. De prijs kan worden toegekend aan in Nederland werkende kunstenaars uit alle artistieke disciplines. Eerdere winnaars zijn operaregisseur Pierre Audi, filmmaker en schrijver Alex van Warmerdam, fotograaf Erwin Olaf, beeldend kunstenaar Marlene Dumas, architect Rem Koolhaas, grafisch ontwerper Irma Boom, componist Michel van der Aa en beeldend kunstenaar en filmregisseur Steve McQueen. De jury van de Johannes Vermeer Prijs bestond dit jaar uit Els van der Plas (voorzitter), Michel van der Aa (laureaat 2015), Ann Demeester, Jeroen Krabbé en Stephan Sanders.Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.