Bijgewerkt: 13 augustus 2022

De KLM Group kiest voor de Airbus A320neo family

Nieuws -> KLM

Bron: KLM
16-12-2021

De verdere vernieuwing van de Europese vloot met een nieuwe, efficiëntere generatie Europese toestellen is een essentieel onderdeel van KLM’s strategie en het herstructureringsplan na COVID-19. KLM heeft met deze order van A320neo family-vliegtuigen vandaag een belangrijke stap gezet in de verdere vernieuwing van de vloot en daarmee ook het verder verduurzamen van haar operatie.

De bestelling voor de KLM Group is onderdeel van een overeenkomst (“Memorandum of Understanding”) die de Air France-KLM Group heeft getekend met Airbus voor in totaal 100 A320neo family-vliegtuigen, met een optie op nog eens 60 toestellen. Naast KLM ontvangen ook Transavia Nederland en Transavia Frankrijk vliegtuigen uit deze bestelling.

Foto Amstelveen
(Foto Ben Kortman/KLM - 2018)

Pieter Elbers CEO (Chief Executive Officer) algemeen directeur van KLM


Deze A320neo/A321neo-bestelling zal bij KLM en Transavia vanaf eind 2023 de huidige Boeing 737 NG-toestellen vervangen op de Europese routes. Na de eerdere keuze voor de Embraer 195-E2 voor vluchten binnen Europa is deze bestelling een belangrijke vervolgstap in de doelstellingen op het gebied van duurzaamheid, klantervaring, comfort en efficiency. Met deze aankoop verduurzaamt KLM haar vloot aanzienlijk. De Airbus A320neo family-vliegtuigen produceren tot 50% minder geluid dan de huidige oudere generatie vliegtuigen en zorgen voor een vermindering van het brandstofverbruik en de CO2-uitstoot van 15%.

Door deze verduurzaming levert deze aankoop, samen met het gebruik van Sustainable Aviation Fuel (SAF) en verdere operationele innovatie en efficiëntie, een belangrijke bijdrage aan het bereiken van de klimaatdoelen van Parijs. De verlaging van het brandstofverbruik drukt de kosten, waardoor ook weer meer ruimte is om te investeren in de operatie voor een sterke toekomst. Naast initiatieven als Fly Responsibly heeft KLM haar doelstellingen voor verlaging van CO2-uitstoot onlangs in lijn gebracht met het VN-Klimaatakkoord van Parijs. Verdere details over de definitieve keuze van de motoren en exacte configuratie en uitrusting van de cabine zullen op een later moment besloten en bekend worden gemaakt.'Deze order voor vlootvernieuwing is voor KLM een belangrijke vervolgstap in de doelstellingen op het gebied van duurzaamheid, klantervaring, comfort en efficiency. Met de nieuwe vliegtuigen boeken we aanzienlijke winst in vermindering van CO2-uitstoot en geluidsproductie. Ik ben blij dat we door te blijven investeren in ons product, verbeteringen behalen op het gebied van efficiency en klantervaring. Door de coronacrisis hebben we ons het afgelopen anderhalf jaar moeten concentreren op overleven. Nu we op de weg naar herstel zitten, kunnen we gelukkig weer vooruitkijken. Met deze order, die een belangrijk onderdeel is van ons herstructureringsplan, maken we ons bedrijf en ook onze klantervaring verder klaar voor de toekomst' -aldus Pieter Elbers de CEO van KLM.

De Airbus A320neo-familie (neo voor 'new engine option') is een doorontwikkeling van de A320-familie van vliegtuigen met een smalle romp die door Airbus worden geproduceerd. De A320neo-familie is gebaseerd op de vorige A319, A320 en A321 (verbeterde variant), die werd omgedoopt tot A320ceo, voor 'huidige motoroptie'. Hij is uitgerust met CFM LEAP-1A- of Pratt & Whitney PW1000G-motoren en standaard uitgerust met sharklets, en is 15 tot 20% zuiniger dan de A320ceo (Enhanced) familie. Hij werd gelanceerd op 1 december 2010, maakte zijn eerste vlucht op 25 september 2014 en werd door Lufthansa geïntroduceerd op 25 januari 2016.

In 2019 had de A320neo een marktaandeel van 60% ten opzichte van de concurrerende Boeing 737 MAX. In november 2021 waren in totaal 7.776 toestellen van de A320neo-familie besteld door meer dan 115 luchtvaartmaatschappijen, waarvan 2.011 toestellen waren afgeleverd.Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.