Bijgewerkt: 29 november 2022

De KLM moet meer investeren in haar medewerkers

Nieuws -> Informatief

Bron: FNV
29-07-2017

'De directie van de KLM moet investeren in haar medewerkers. Air France-KLM presenteerde vandaag dikke winstcijfers; netto 367 miljoen euro. KLM is verantwoordelijk voor het merendeel van de winst' -meldt FNV.

'De hoogste tijd dus, dat het personeel van KLM ook wat gaat merken van deze positieve cijfers', zegt Birte Nelen, cao-onderhandelaar bij FNV Luchtvaart: 'Het KLM-personeel heeft de afgelopen jaren grote offers gebracht. Zo mochten zij jaar op jaar inleveren op hun arbeidsvoorwaarden en werd de werkdruk verhoogd. Dit leidde tot grote ontevredenheid bij de werknemers. Nu het nadrukkelijk beter gaat moet er weer geïnvesteerd worden in het personeel. Zij zijn immers het hart van de organisatie.' Nelen voert momenteel onderhandelingen voor een nieuwe cao voor het cabinepersoneel bij KLM.

Eén van de oorzaken, dat de werkdruk voor het cabinepersoneel het afgelopen jaar steeg, is omdat de directie in haar wijsheid had besloten om bij internationale vluchten met een cabinemedewerker minder te vliegen. Nelen vervolgt: 'Met een collega minder vliegen is natuurlijk gewoon een ordinaire en werkdrukverhogende bezuinigingsmaatregel. Met deze jaarcijfers kan deze maatregel geschrapt worden. Dat komt iedereen ten goede; de werknemers, de klanten, de kwaliteit en dus uiteindelijk ook de KLM als organisatie.’

Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2017)

Het logo van KLM op het dak van het hoofdkantoor in Amstelveen


Onzekere contracten. De afgelopen jaren nam het aantal onzekere contracten bij de grondorganisatie (kantoor, technische dienst, vracht- en passagiersafhandeling) enorm toe. Hierover zegt Nelen: 'Dit zorgt voor hogere werkdruk bij de werknemers met vaste contracten. Uitzend- en tijdelijke medewerkers hebben binnen KLM geen perspectief voor de toekomst. Dat moet en kan stoppen.'

Cao-onderhandelingen cabinepersoneel. FNV Luchtvaart en de KLM onderhandelen deze weken over een nieuwe cao voor het cabinepersoneel. ‘Dit is gelijk de eerste gelegenheid dat de directie kan laten zien dat het wil investeren in haar personeel. Naast het verlagen van de werkdruk, staan ‘gezond oud worden’ (generatiepact), meer zeggenschap over de werkroosters en een fatsoenlijke structurele loonsverhoging hoog op de agenda.’ Lees hier de gehele cao-inzet voor de cao-onderhandelingen.Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.