Bijgewerkt: 25 juni 2022

De Kerstavond van 2015 begint met de Lichtjesnacht op Zorgvlied

Nieuws -> Gemeente

Bron: Gemeente Amstelveen
14-12-2015

Op Kerstavond, donderdag 24 december 2015 tussen 16.30 en 19.30 uur, vindt weer de traditionele Lichtjesnacht plaats op begraafplaats Zorgvlied, Amsteldijk 273 in Amsterdam.

Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2007)

De in 1870 gestichte begraafplaats Zorgvlied is nog steeds ook een Amsterdamse begraafplaats. Op Zorgvlied is de zogenoemde 'Lichtjesnacht' nu een jaarlijkse traditie geworden. Op Kerstavond zijn de paden en pleinen met vuurkorven, fakkels en lampen verlicht en de bezoekers kunnen op een sfeervolle manier hun dierbaren bij het graf bezoeken en in het licht zetten


Wethouder Peter Bot (BBA): “Deze traditie is in 2002 ontstaan en is bedoeld om nabestaanden de gelegenheid te geven de Kerstdagen te beginnen met het aansteken van een kaarsje voor overleden dierbaren, zodat deze betrokken en herdacht worden bij deze familiedagen. Ook mensen die geen familie, of vrienden hebben die op Zorgvlied begraven liggen, zijn van harte welkom om Lichtjesnacht mee te maken. Wij merken, dat Lichtjesnacht enorm gewaardeerd wordt door de bezoekers en dat dit concept zich de laatste jaren als een olievlek verspreid heeft over andere begraafplaatsen in Nederland. Vorig jaar mocht Zorgvlied maar liefst 3400 bezoekers ontvangen.”

Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2015)

De ingang van de begraafplaats Zorgvlied op 14 december 2015


Tijdens Lichtjesnacht is de begraafplaats feeëriek verlicht met honderden lampjes en vuurkorven. Op het kinderhofje branden fakkels en in de lotusvijver drijven lichtjes. Er zijn graven, waar families zich verzamelen om, compleet met eten en drinken, de kerstdagen in te luiden met hun overleden dierbaren. Kinderen krijgen een lampionnetje om er mee over de begraafplaats te lopen en er is een verkooppunt van kerststukjes en kaarsen. In de aula worden de namen getoond van overledenen die de afgelopen tien jaar op Zorgvlied begraven zijn en de organist bespeelt het orgel. Bezoekers kunnen desgewenst een geschreven gedicht, of tekst in een van de kerstbomen hangen.

Traditioneel biedt Zorgvlied alle bezoekers na afloop warme chocolademelk met een kerstkransje aan. Vanwege het te verwachten grote aantal bezoekers worden er speciale verkeersmaatregelen genomen. Desondanks een dringend verzoek om zoveel mogelijk met het Openbaar Vervoer, of met de fiets te komen.Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.