Bijgewerkt: 28 september 2021

De MKB-vriendelijkste gemeente van NH is Amstelveen

Nieuws -> Gemeente

Bron: Gemeente Amstelveen
02-10-2013

Leendert-Jan Visser, algemeen directeur van MKB-Nederland heeft 1 oktober 2013 de 12 provinciale winnaars bekendgemaakt van de verkiezing voor de MKB-vriendelijkste gemeente van Nederland. Bijzonder aan deze verkiezing is, dat de stem van de ondernemer de doorslag geeft.

Het stimuleren van lokaal ondernemerschap is essentieel voor de Nederlandse economie en werkgelegenheid en komt primair tot stand in samenspraak tussen gemeenten en ondernemers. Gemeenten die een kans wilden maken op de titel moesten daarom kunnen aantonen, dat ze een mkb-vriendelijk beleid voerden. Voorbeelden hiervan zijn de vermindering van de regeldruk, het matigen van lokale lasten, het aanbieden van kansen bij aanbesteden. Daarbij is vooral de perceptie van de ondernemer van belang.

groot Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2013)

Jan-Willem Groot (CDA) wethouder Economische Zaken


Jan-Willem Groot (CDA) wethouder Economische Zaken: “Ik ben ontzettend blij met deze verkiezing van Amstelveen tot MKB-vriendelijkste gemeente. Ik zie, dat mede als resultaat van de goede samenwerking met ondernemersverenigingen als OA, VAD, KHN, KvK en LTO. Zij weten, waar ondernemers tegenaan lopen, dus wij vragen ze aan te geven waar de regeldruk verminderd kan worden. Eind deze maand hopen we te horen, of we namens de regio West doorgaan naar de landelijke finale in november. We blijven sowieso werken aan een vriendelijker beleid voor onze ondernemers.”

MKB-Nederland organiseert dit jaar voor de derde keer de tweejaarlijkse landelijke verkiezing MKB-vriendelijkste gemeente. Het onderzoek is uitgevoerd door bureau Lexnova en mede mogelijk gemaakt door het ministerie van Economische Zaken. In de voorgaande jaren heeft de uitreiking het nodige teweeggebracht.

Gemeenten voelden zich uitgedaagd om hun dienstverlening aan ondernemers te verbeteren. Deze prijs is daarmee een belangrijke waakhond die gemeenten blijft aansporen zich meer in te spannen voor het MKB. Van maart tot augustus konden ondernemers via www.mkbvriendelijkstegemeente.nl hun stem uitbrengen.

De 12 provinciale winnaars maken kans om gekroond te worden tot een van de vier regiowinnaars. In de regio West heeft Amstelveen concurrentie van Bergambacht (Zuid-Holland) en Bunschoten (Utrecht). Amstelveen Tijdens ‘De week van de MKB-vriendelijkste gemeente’, van 21 tot en met 25 oktober, zal MKB-Nederland deze vier gemeenten persoonlijk bezoeken. De uiteindelijke landelijke finale vindt plaats op 28 november in Amsterdam tijdens de Week van de Ondernemer.

De 12 winnaars:

Amstelveen (Noord-Holland)

Assen (Drenthe)

Barneveld (Gelderland)

Bergambacht (Zuid-Holland)

Bunschoten (Utrecht)

Gilze en Rijen (Noord-Brabant)

Reimerswaal (Zeeland)

Rijssen-Holten (Overijssel)

Roermond (Limburg)

Skarsterlân (Friesland)

Stadskanaal (Groningen)

Zeewolde (Flevoland)

MKB?

MKB is een in Nederland gebruikte afkorting voor Midden- en Kleinbedrijf. De term in Vlaanderen voor MKB is KMO (Kleine, of Middelgrote Onderneming). Met MKB bedoelt men in het algemeen ondernemingen tot 250 werknemers. In Nederland valt slechts drie per duizend ondernemingen hier buiten. Het midden- en kleinbedrijf was in 2006 goed voor 58% van de Nederlandse bedrijfsomzet en had ook 58% van het niet-overheidspersoneel in dienst.Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.