Bijgewerkt: 26 november 2022

De Maanlanding was 50 jaar geleden

Nieuws -> Informatief

Bron: NASA/Wikipedia
19-07-2019

Naar schatting een miljoen mensen verzamelden zich op de stranden van centraal Florida 50 jaar geleden om uit de eerste hand getuige te zijn van de lancering van de Apollo 11, terwijl meer dan 500 miljoen mensen over de hele wereld het evenement live op televisie keken. Commandant Neil A. Armstrong, maanmodulepiloot (LMP) Edwin E. 'Buzz' Aldrin en commando-modulepiloot (CMP) Michael Collins, die slechts zes maanden eerder officieel als bemanning werd genoemd, waren bereid om de historische missie te ondernemen. Eerdere bemanningen van Apollo hadden het ruimteschip getest in een baan om de aarde en rond de maan, en slechts twee maanden eerder had Apollo 10 een generale repetitie voltooid om alle onbekenden voor de maanlanding op te sporen. Nu was het tijd om de landing zelf te proberen.

Foto Amstelveen
(Bron NASA - 2019)

Op 20 juli in 1969 lanceerde de Apollo 11 vanuit het Kennedy-ruimtecentrum van de NASA met astronauten Neil Armstrong, Michael Collins en Edwin 'Buzz' Aldrin. Het primaire doel van de missie was het vervullen van een nationaal doel dat door president John F. Kennedy op 25 mei 1961 was gesteld, namelijk het uitvoeren van een bemande maanlanding en het veilig terugkeren naar de aarde voordat het decennium voorbij was


De dag van de astronauten op 16 juli 1969 begon met een 4 uur 's morgens een wekoproep van Donald K. 'Deke' Slayton, hoofd van het Astronautenbureau. Na het traditionele ontbijt met Slayton en back-up CMP William A. Anders, trokken de bemanningsleden hun ruimtepak aan en namen ze de Astrovan mee naar de Kennedy Space Center's (KSC) Launch Pad 39A. Werknemers in de Witte Zaal hielpen hen in hun stoel in de Command Module (CM) Columbia, Armstrong in de linker bank, Collins in de rechter, en tenslotte Aldrin in het midden. Nadat de padwerkers het luik van de capsule hadden gesloten, vestigden de astronauten zich voor de laatste twee uur van het probleemloze aftellen. Zoals Armstrong vlak voor de lancering opmerkte: 'Het was een echt soepele aftelling.'

Foto Amstelveen
(Bron NASA - 2019)

De lancering van de Apollo 11 op 20 juli 1969


Om precies 9:32 AM EDT, steeg de Apollo 11 op van lanceerplatform 39A om de eerste poging van de mensheid tot een maanlanding te beginnen. Ingenieurs in KSC's Firing Room 1 die het aftellen hadden geleid, gaven de controle over de vlucht over aan het Mission Control Center (MCC) in het Manned Spacecraft Center (MSC), nu het Johnson Space Center in Houston, zodra de raket de lanceertoren had verlaten. In MCC nam het Groene Team onder leiding van Flight Director Clifford E. Charlesworth de controle over de missie over. De Capcom, of capsule communicator, de astronaut in MCC die tijdens de lancering rechtstreeks met de bemanning sprak, was Bruce McCandless.

De drie stadia van de Saturn V presteerden vlekkeloos en plaatsten de Apollo 11 met succes in een lage baan om de aarde. Gedurende de volgende twee en een half uur, toen het Apollo-ruimteschip nog steeds aan zijn S-IVB derde trap om de aarde draaide, verifieerden de astronauten en MCC dat alle systemen goed functioneerden. McCandless riep toen de bemanning op, 'Apollo 11, je gaat voor TLI,' de Trans Lunar Injection, de tweede verbranding van de derde trap motor om ze op weg naar de Maan te sturen.Twee uur en 44 minuten na de lancering ontstak de derde trapmotor voor de zes minuten durende TLI-verbranding, waardoor de snelheid van het ruimteschip steeg tot meer dan 24.000 mijl (3862 kilometer) per uur, genoeg om aan de zwaartekracht van de aarde te ontsnappen. Armstrong riep na de brand naar de grond: 'Die Saturnus gaf ons een prachtige rit. Het was prachtig.' Iets meer dan drie uur na de lancering, en al meer dan 3.000 mijl (4828 kilometer) van de Aarde, scheidde de Command and Service Module (CSM) zich af van de derde fase om te beginnen met de transpositie- en docking manoeuvre. Collins vloog de CSM Columbia uit tot een afstand van ongeveer 100 voet en draaide het om om de nu blootgestelde LM Eagle nog steeds in de top van de derde trap te zien. Hij leidde Colombia langzaam naar een aanlegplaats met Adelaar, dan haalde hij het uit het derde stadium dat op een pad langs de Maan en in een baan rond de Zon werd gestuurd. Tijdens de manoeuvre, had het ruimteschip nog eens drieduizend mijl van de aarde verwijderd gereisd.

De bemanning voerde een geplande TV-uitzending uit vanaf ongeveer 150.000 mijl (241401.6 kilometers), met uitzicht op een veel kleinere Aarde, waarbij Armstrong een gedetailleerde beschrijving van de planeet gaf. Hij draaide vervolgens de camera in de cabine voor uitzicht op de astronauten en het tonen van de kijkers hun voedsel voorraadkast, tot slot met het filmen van de Apollo 11 missieflard op hun vlucht pakken. De uitzending duurde 35 minuten. De bemanning vestigde zich kort daarna voor de tweede nachtrust in de ruimte, die MCC zich uitbreidde sinds een na het midden correctie van de route de volgende ochtend was niet nodig omdat hun baan zeer nauwkeurig bleef.

Een landing op de Maan is de aankomst van een ruimteschip op het oppervlak van de Maan. Dit omvat zowel bemande als onbemande (gerobotiseerde) missies. Het eerste door de mens gemaakte object dat het oppervlak van de Maan bereikte was de Luna 2-missie van de Sovjet-Unie, op 13 september 1959. De Apollo 11 van de Verenigde Staten was de eerste bemande missie om op de maan te landen, op 20 juli 1969. Er zijn zes bemande Amerikaanse landingen geweest (tussen 1969 en 1972) en talrijke ongemotoriseerde landingen, zonder zachte landingen tussen 22 augustus 1976 en 14 december 2013.


NASA Astronauten Christina Koch en Nick Hague vieren samen met de wereld de 50ste verjaardag van de landing van de Apollo 11 Maan - alleen doen ze dat vanaf ongeveer 400 km boven het aardoppervlak aan boord van het Internationale Ruimtestation


Tot op heden zijn de Verenigde Staten het enige land dat met succes bemande missies naar de Maan heeft uitgevoerd, met het laatste vertrek van de maan in december 1972. Alle bemande zachte landingen hadden plaatsgevonden aan de voorkant van de Maan, tot 3 januari 2019, toen het Chinese Chang'e 4 ruimteschip de eerste landing aan de andere kant van de Maan maakte.

Foto Amstelveen
(Bron NASA/Matthew Strengen - 2019)

Het logo van de 50ste verjaardag van de landing van de Apollo 11 op de Maan


Het logo voor de 50ste verjaardag van de maanlanding van de Apollo 11 geeft een knipoog naar het verleden met enkele elementen die ontleend zijn aan het oorspronkelijke Apollo-programma-embleem, en een blik in de toekomst met een grafische voorstelling van NASA's visie voor de volgende halve eeuw van de verkenning van de diepe ruimte. De boog door het woord 'Apollo' stelt de ledematen van de aarde voor, of de horizon, gezien vanuit een ruimteschip.

Het dient als een herinnering aan hoe het eerste uitzicht op de aarde vanaf de maan - een van NASA's bekronende prestaties - de manier, waarop we onszelf als mens zien voorgoed veranderde. Het bevestigt ook NASA's intentie om de grenzen van kennis te blijven verleggen en de belofte van Amerikaans vernuft en leiderschap in de ruimte waar te maken. Lees ook de speciale pagina’s op de website van NASA: 50 Years Ago: The Journey to the Moon BeginsAmstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.