Bijgewerkt: 4 december 2022

De Moederdag van 2015 wordt gevierd

Nieuws -> Informatief

Bron: Amstelveenweb
08-05-2015

Op de tweede zondag van mei, dit jaar 10 mei 2015, wordt in veel landen en ook in Nederland, Moederdag gevierd. De eerste tekenen van de viering voor moeders, waren in het oude Griekenland tijdens de lenteplechtigheden, ter ere van Rhea (of Cybele), de Grote Moeder der goden. Op Moederdag verwennen wij onze moeder en krijgt ze van ons alle aandacht die zij verdient. Ze wordt verwend met een ontbijtje op bed, een cadeau en een maaltijd, die ze nu eens niet zelf hoeft te bereiden.

In de Verenigde Staten werd Moederdag ingevoerd door de sociale activist Julia Ward Howe, na de Amerikaanse Burgeroorlog. Dit was echter bedoeld als een oproep aan vrouwen om zich te verenigen tegen de oorlog. In 1870 schreef ze de Moederdag proclamatie, als een oproep tot vrede en ontwapening. Howe faalde in haar poging om een formele erkenning van een Moederdag voor de Vrede te krijgen, maar haar idee werd volbracht door Anna Jarvis, een jonge huisvrouw uit Virginia.

Zij slaagde erin, dat de Moederdag op nationaal niveau werd erkend in 1914 door president Thomas Woodrow Wilson en tot een nationale feestdag in de States werd uitgeroepen. Negen jaar na de eerste officiële Moederdag in 1923, was de commercialisering van de Amerikaanse feestdag zo erg, dat Anna Jarvis zelf er een grote tegenstander van werd.

Foto Amstelveen
(Bron Wikipedia - 2015)

'De verdrietige Madonna', geschilderd door Giovanni Battista Salvi, die bekend staat als Il Sassoferrato (Sassoferrato, 1609-Rome - 1685) was een Italiaanse schilder van de barok


Rooms-katholieke kerk

In de Rooms-katholieke kerk, wordt de Moederdag sterk geassocieerd met het eren van Maagd Maria. In sommige katholieke gezinnen is er in huis een speciaal plekje, dat is gewijd aan de Heilige Maagd Maria. In veel Oost-katholieke en Oosters-orthodoxe kerken wordt op Moederdag een speciale gebedsdienst gehouden ter ere van de Moeder Gods Maria.

'Mata Tirtha Aunshi'

In de hindoeïstische traditie heet het 'Mata Tirtha Aunshi', of 'Moeder Pilgrimage veertien dagen' en het wordt gevierd in landen met hindoe bevolking, vooral in Nepal. De viering vindt plaats tijdens de nieuwe maan dag in de maand Baisakh, dat wil zeggen, april / mei. Deze viering dateert van vóór de oprichting van de westers geïnspireerde feestdag.

Arabische wereld

Moederdag wordt in de meeste Arabische landen gevierd op 21 maart. Het werd geïntroduceerd in Egypte door journalist Mustafa Amin (27) in zijn boek Smiling-Amerika (1943).

Europa

Het idee om Moederdag te vieren werd ook in Europa omarmd door bloemenhandelaars, snoep-, cadeautjes- en de vele wenskaarten fabrikanten. Terugkijkend naar de originele Griekse gedachte - aan de levende en de overleden moeders een gedenkdag te wijden - dan is men heden erg ver verwijderd van het oorspronkelijke doel. Dat neemt niet weg, dat het fijn is om moeder één dag in het jaar eens extra te verwennen!Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.