Bijgewerkt: 29 april 2024

De NATO wil blijvende steun bieden voor Oekraïne

Nieuws -> Informatief

Bron: NATO
06-10-2023

Secretaris-generaal Jens Stoltenberg onderstreepte dinsdag (3 oktober 2023) de blijvende steun van de NATO aan Oekraïne in een telefoongesprek met transatlantische leiders. 'Terwijl Rusland zijn meedogenloze oorlog voortzet, zijn we allemaal vastbesloten Oekraïne te steunen zo lang als nodig is' - zei Stoltenberg. De oproep werd georganiseerd door de Amerikaanse president Joe Biden, waarbij de G7-leiders samenkwamen met de leiders van de NATO en de Europese Unie, evenals Polen en Roemenië als covoorzitters van de Boekarest Negen (B9)-groep.



De heer Stoltenberg benadrukte het belang van voortdurende steun aan Oekraïne als de enige manier om een rechtvaardige en duurzame vrede te bereiken. Hij verwelkomde het feit dat de Bondgenoten de last eerlijk verdelen, waarbij ongeveer de helft van de toegezegde militaire steun aan Oekraïne uit de VS komt, en de andere helft uit de Europese Bondgenoten en Canada. Hij benadrukte ook de stappen die op de Top van Vilnius zijn gezet om Oekraïne dichter bij het Bondgenootschap te brengen dan ooit tevoren – inclusief het schrappen van de vereiste voor een Actieplan voor het Lidmaatschap, de oprichting van de NATO-Oekraïne Raad, en een groot pakket om volledige interoperabiliteit te bereiken van de Oekraïense strijdkrachten met de NATO.

De secretaris-generaal bezocht Kiev op 28 september 2023 en sprak daarbij de krachtige steun van de NATO uit tijdens ontmoetingen met president Volodymyr Zelensky en zijn regering. De volgende dag hield de heer Stoltenberg een videotoespraak op de eerste bijeenkomst van het International Defense Industry Forum in Kiev, waarin hij benadrukte dat 'Oekraïne capaciteiten nodig heeft: hoge kwaliteit, hoge kwantiteit en snel.'



Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.