Bijgewerkt: 23 juni 2024

De NAVO wil de afschrikking en de langetermijnsteun versterken

Nieuws -> Informatief

Bron: NAVO
28-05-2024

Secretaris-generaal Jens Stoltenberg nam op maandag 27 mei 2024 deel aan de Lentesessie van 2024 van de Parlementaire Vergadering van de NAVO in Sofia, Bulgarije, waarbij hij zijn opmerkingen concentreerde op de voorbereidingen voor de komende Top van Washington.

Foto Amstelveen
(Foto © EU - 2024)

Jens Stoltenberg NAVO-secretaris-generaal tijdens de voorjaarssessie van de Parlementaire Vergadering van de NAVO in Sofia op 27 mei 2024

Wanneer de Bondgenootschappelijke leiders in juli 2024 bijeenkomen, zullen zij besluiten nemen over het versterken van de afschrikking en defensie, de langetermijnsteun aan Oekraïne en de mondiale partnerschappen van de NAVO. Wat betreft afschrikking en defensie verwelkomde de heer Stoltenberg dat de Bondgenoten “in nieuwe, moderne hoogwaardige militaire vermogens investeren” en “de paraatheid van onze strijdkrachten vergroten”, allemaal ondersteund door grote stijgingen van de defensie-uitgaven in het hele Bondgenootschap.

Wat betreft de steun aan Oekraïne onderstreepte de secretaris-generaal de dringende noodzaak om nu, maar ook op de langere termijn, op te treden. “Ik heb gesuggereerd dat we op de Top een grote NAVO-rol zullen overeenkomen bij het coördineren en leveren van veiligheidshulp en training voor Oekraïne”, zei hij. “Ik ben ervan overtuigd dat we een stevigere, sterkere geïnstitutionaliseerde structuur voor de steun nodig hebben. Ad hoc, korte termijn, vrijwillige aankondigingen zijn goed – maar op de lange termijn hebben we meer voorspelbare en sterkere steun voor Oekraïne nodig” -belang van samenwerking met partners uit de Indo-Pacific-regio en daarbuiten.Later op maandag had de secretaris-generaal een ontmoeting met de Bulgaarse premier Dimitar Glavchev. De heer Stoltenberg dankte de premier voor de “cruciale rol van Bulgarije bij het handhaven van de veiligheid van de Zwarte Zee, de Westelijke Balkan en daarbuiten”, onder meer via bijdragen aan de KFOR-vredesmissie van de NAVO in Kosovo, de trainingsmissie van het Bondgenootschap in Irak, en door het hosten van een NAVO-vredesmissie multinationale gevechtsgroep die de Russische agressie helpt afschrikken.

Hij prees Bulgarije voorts voor het verhogen van de defensie-uitgaven met bijna 20% vorig jaar, en voor het voldoen aan de richtlijn om in 2024 2% van het bbp aan defensie te besteden. “Bulgarije is een betrouwbaar lid van het Bondgenootschap dat helpt onze collectieve defensie te versterken”- zei de heer Stoltenberg.Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.