Bijgewerkt: 22 december 2024

De NAVO wil overschakelen naar een oorlogsmentaliteit

Nieuws -> Informatief

Bron: NATO/YouTube
12-12-2024

In zijn eerste grote toespraak als secretaris-generaal van de NAVO benadrukte de heer Mark Rutte de dringende noodzaak om de defensie-uitgaven en de defensieproductie op te voeren in een steeds turbulenter wordende veiligheidsomgeving.

Tijdens een evenement georganiseerd door Carnegie Europe in Brussel op donderdag 12 december 2024 riep de heer Rutte de bondgenoten op om "over te schakelen naar een oorlogsmentaliteit en onze defensieproductie en defensie-uitgaven een boost te geven."

De secretaris-generaal van de NAVO, Mark Rutte, benadrukt de dringende noodzaak om de defensie-uitgaven en de defensieproductie op te voeren in een steeds turbulenter wordende veiligheidsomgeving tijdens een evenement georganiseerd door Carnegie Europe in Brussel. 'Als we nu niet meer samen uitgeven om oorlog te voorkomen, zullen we later een veel, veel, veel hogere prijs betalen om het te bestrijden'-zei secretaris-generaal van de NAVO, de heer Mark Rutte. De toespraak van de heer Rutte werd gevolgd door een gesprek onder leiding van Dr. Rosa Balfour, directeur van Carnegie Europe.

Toespraak van NAVO-secretaris-generaal Mark Rutte tijdens het Concert Noble in Brussel:

'Hartelijk dank Rosa, en veel dank aan Carnegie Europe voor het organiseren van dit evenement vandaag op deze spectaculaire locatie. En het is geweldig om zoveel mensen hier in de zaal te zien en ik weet dat er nog veel meer online bij ons zijn, van over de hele wereld. Dus goedemorgen, middag, avond allemaal! Ik voel me zeer vereerd om een cruciaal gesprek te beginnen met de burgers die in NAVO-landen wonen, met name in Europa en Canada.

Ik ben het met jullie. Ik heb jullie steun nodig. Het zijn jullie stemmen en acties die onze toekomstige veiligheid zullen bepalen. Ik zal eerlijk zijn: de veiligheidssituatie ziet er niet goed uit. Het is ongetwijfeld de ergste in mijn leven. En ik vermoed ook in het jouwe. Vanuit Brussel duurt het een dag om naar Oekraïne te rijden. Eén dag - Zo dichtbij vallen de Russische bommen. Zo dichtbij vliegen de Iraanse drones. En niet veel verder vechten de Noord-Koreaanse soldaten. Elke dag veroorzaakt deze oorlog meer verwoesting en dood.

Elke week zijn er meer dan 10.000 doden en gewonden aan alle kanten in Oekraïne. Meer dan 1 miljoen slachtoffers sinds februari 2022. Poetin probeert Oekraïne van de kaart te vegen. Hij probeert de veiligheidsarchitectuur die Europa al tientallen jaren veilig houdt, fundamenteel te veranderen. En hij probeert onze vrijheid en manier van leven te onderdrukken. Zijn agressieve patroon is niet nieuw. Maar we hebben te lang niets gedaan.

Georgië in 2008. De Krim in 2014. En velen wilden niet geloven dat hij in februari 2022 een totale oorlog tegen Oekraïne zou beginnen. Hoeveel wake-up calls hebben we nog nodig? We zouden ons grote zorgen moeten maken. Ik weet dat ik dat ben. De Russische economie staat op oorlogspad. In 2025 zullen de totale militaire uitgaven 7 tot 8% van het BBP bedragen, zo niet meer. Dat is een derde van de Russische staatsbegroting – en het hoogste niveau sinds de Koude Oorlog. En de Russische defensie-industrie produceert enorme aantallen tanks, pantservoertuigen en munitie. Wat Rusland aan kwaliteit mist, maakt het goed in kwantiteit – met de hulp van China, Iran en Noord-Korea.

Dit alles wijst in één duidelijke richting: Rusland bereidt zich voor op een langdurige confrontatie. Met Oekraïne. En met ons. Vijandige acties tegen geallieerde landen zijn echt en nemen toe. Kwaadaardige cyberaanvallen aan beide kanten van de Atlantische Oceaan. Moordpogingen op Britse en Duitse bodem. Explosies in een munitieopslagplaats in Tsjechië. Het bewapenen van migranten die illegaal Polen, Letland, Litouwen en Finland binnenkomen. Blokkering om de burgerluchtvaart in de Baltische regio te verstoren. Deze aanvallen zijn niet zomaar geïsoleerde incidenten. Ze zijn het resultaat van een gecoördineerde campagne om onze samenlevingen te destabiliseren en ons te ontmoedigen Oekraïne te steunen. Ze omzeilen onze afschrikking en brengen de frontlinie naar onze voordeur. Ze brengen zelfs onze huizen binnen.

Poetin gelooft dat "er een serieuze, onverzoenlijke strijd gaande is voor de vorming van een nieuwe wereldorde." Dit zijn zijn eigen woorden. Anderen delen zijn overtuiging. Niet in de laatste plaats China. We moeten een helder beeld hebben van de ambities van China. China bouwt zijn strijdkrachten aanzienlijk uit, inclusief zijn kernwapens – zonder transparantie en zonder beperkingen. Van 200 kernkoppen in 2020 zal China naar verwachting in 2030 meer dan 1.000 kernwapens hebben. De investeringen in ruimtelanceringen schieten omhoog. China intimideert Taiwan en probeert toegang te krijgen tot onze kritieke infrastructuur op manieren die onze samenlevingen zouden kunnen verlammen.

Rusland, China, maar ook Noord-Korea en Iran, zijn hard bezig om Noord-Amerika en Europa te verzwakken. Om onze vrijheid te ondermijnen. Ze willen de wereldorde hervormen. Niet om een eerlijkere te creëren, maar om hun eigen invloedssferen veilig te stellen. Ze testen ons. En de rest van de wereld kijkt toe. Nee, we zijn niet in oorlog. Maar we leven ook zeker niet in vrede. Ik wil duidelijk zijn: Er is geen onmiddellijke militaire dreiging voor onze 32 bondgenoten. Omdat de NAVO is getransformeerd om ons veilig te houden. De defensie-uitgaven zijn gestegen.

Innovatie is versneld. We hebben meer troepen met een hogere paraatheid. Grotere en frequentere militaire oefeningen. Meer troepen en materieel op onze oostflank. En, met Finland en Zweden, meer NAVO-bondgenoten. Met dit alles is onze afschrikking goed - voor nu. Maar ik maak me zorgen over morgen. Wij zijn niet voorbereid op wat ons over vier of vijf jaar te wachten staat. Het gevaar komt met volle snelheid op ons af.

We moeten niet de andere kant opkijken. We moeten het onder ogen zien: Wat er in Oekraïne gebeurt, kan hier ook gebeuren. En ongeacht de uitkomst van deze oorlog, zullen we in de toekomst niet veilig zijn als we niet voorbereid zijn om met gevaar om te gaan. Dat kunnen we. We kunnen de volgende grote oorlog op NAVO-grondgebied voorkomen. En onze manier van leven behouden. Daarvoor moeten we allemaal sneller en feller zijn. Het is tijd om over te schakelen op een oorlogsmentaliteit. En onze defensieproductie en defensie-uitgaven een turbo-boost te geven.

Wat betreft defensieproductie ben ik er absoluut van overtuigd dat het opvoeren ervan een topprioriteit is. Sinds ik bij de NAVO begon, ben ik in Oekraïne geweest en heb ik gezien wat ze nodig hebben om te vechten voor vrijheid. Ik heb ingenieurs bezocht bij Thales in Frankrijk, een Rheinmetall-fabriek – nee, niet in Duitsland, in Italië en Turkish Aerospace Industries in Türkiye en ik heb de mogelijkheden gezien die ze bieden. En ik heb vertegenwoordigers van de industrie ontmoet die mij vertelden dat ze – wat ze nodig hebben – hun productie moeten verhogen.

Ik kan je vertellen: Er moet nog veel gebeuren om op de lange termijn afschrikking te garanderen en de vrede te herstellen. We zijn nog niet waar we willen zijn. Onze defensie-industrie, hier in Europa, is uitgehold door decennia van onderinvestering en enge nationale industriële belangen – toen ons continent in vrede was en defensie een optionele extra werd. Als gevolg daarvan is onze industrie te klein, te gefragmenteerd en te traag. Ondertussen produceren Russische wapenfabrieken dag en nacht oorlogsmaterieel. En ondanks de heldhaftige inspanningen van onze Oekraïense vrienden, herstelt Rusland zijn troepen veel sneller dan we hadden verwacht. Ze leren snel van het slagveld.

De militaire industriële basis van China groeit ook. Volgens sommige bronnen verwerft China vijf tot zes keer sneller geavanceerde wapensystemen en -apparatuur dan de VS. Het land investeert zwaar in munitie, versnelt de ruimtevaartcapaciteiten en breidt zijn nucleaire arsenaal uit – ik herhaal – zonder enige transparantie of beperkingen. China daagt ook onze technologische voorsprong uit – door massaal te investeren in de disruptieve technologieën van morgen, waaronder AI, quantum en ruimte. Dit alles zal China helpen met planning, command and control en targeting. Rusland en China racen vooruit. Wij lopen het risico achterop te raken. Dit is erg gevaarlijk. Maar dat hoeft niet zo te zijn. Als we onze industrie een boost geven, kunnen we onze concurrenten overtreffen.



Waar wachten we nog op? We hebben al robuuste verdedigingsplannen klaarliggen. We weten precies hoe we onze alliantie zullen verdedigen en welke toekomstige middelen en capaciteiten we nodig hebben – van schepen, tanks, straaljagers, munitie en satellieten tot nieuwe dronetechnologieën. Oekraïners vechten tegen Russische zwermen drones. Daar moeten we op voorbereid zijn. We hebben ons ook al gecommitteerd aan het versnellen van de groei van de industriële defensiecapaciteit en -productie in de alliantie. Nu moeten we onze toezeggingen nakomen – ik herhaal, nakomen. We hebben allemaal een rol te spelen om dit te laten gebeuren.

Tegen regeringen zeg ik: Geef onze industrieën de grote orders en langetermijncontracten die ze nodig hebben om snel meer en betere capaciteiten te produceren. Alleen dure artikelen kopen die te laat worden geleverd, zal ons niet veilig houden. We hebben ook moderne capaciteiten nodig die gebruikmaken van de meest geavanceerde technologieën. En we hebben ze nu nodig. Omarm dus risico's en investeer in de pool van vernieuwers in onze landen. Om risico's te omarmen, moeten jullie, overheden, verouderde inkoopregels veranderen. En jullie gedetailleerde nationale vereisten heroverwegen. Met een miljoen slachtoffers voor onze deur, hebben jullie geen tijd te verliezen.

Bijvoorbeeld, gerelateerd aan pantserwagens: Eén land moet de achterdeur naar links laten openen. Een ander land moet de deur naar rechts laten openen. En een derde land moet de deur naar boven laten openen. Al deze vereisten zijn verplicht. Is dit hoe we onze behoeften en prioriteiten definiëren, vooral als tijd van essentieel belang is? Dit moet veranderen!

Ik zeg ook tegen regeringen: Stop met het creëren van barrières tussen elkaar en tussen industrieën, banken en pensioenfondsen. Breek in plaats daarvan deze barrières af. Ze verhogen alleen maar de productiekosten, smoren innovatie en belemmeren uiteindelijk onze veiligheid. Tegen de defensie-industrie zeg ik: Jullie moeten alles doen wat jullie kunnen om ons veilig te houden. Er ligt geld op tafel en dat zal alleen maar toenemen. Dus durf te innoveren en risico's te nemen! Kom met oplossingen voor de zwermen drones en andere nieuwe oorlogstactieken. Zorg voor extra ploegen en nieuwe productielijnen!

En tot slot zeg ik tegen de burgers van NAVO-landen, met name in Europa: Vertel jullie banken en pensioenfondsen dat het gewoonweg onacceptabel is dat ze weigeren te investeren in de defensie-industrie. Defensie valt niet in dezelfde categorie als illegale drugs en pornografie. Investeren in defensie is een investering in onze veiligheid. Het is een must! En dit brengt mij bij mijn belangrijkste punt. Defensie-uitgaven. Het is waar dat we nu meer aan defensie uitgeven dan tien jaar geleden.

Maar we geven nog steeds veel minder uit dan tijdens de Koude Oorlog. Hoewel de bedreigingen voor onze vrijheid en veiligheid net zo groot zijn – of zelfs groter. Tijdens de Koude Oorlog gaven Europeanen veel meer dan 3% van hun BBP uit aan defensie. Met die mentaliteit wonnen we de Koude Oorlog. De uitgaven daalden nadat het IJzeren Gordijn viel. De wereld was veiliger. Dat is het niet meer.

Tien jaar geleden waren de bondgenoten het erover eens dat het tijd was om weer in defensie te investeren. De benchmark werd vastgesteld op 2%. Tegen 2023 kwamen de NAVO-bondgenoten overeen om ‘minstens’ 2% te investeren. Minstens…Ik kan je vertellen dat we veel meer dan 2% nodig hebben. Ik weet dat meer uitgeven aan defensie betekent dat we minder uitgeven aan andere prioriteiten. Maar het is slechts een klein beetje minder. Gemiddeld geven Europese landen gemakkelijk een kwart van hun nationaal inkomen uit aan pensioenen, gezondheidszorg en socialezekerheidsstelsels. We hebben een klein deel van dat geld nodig om onze verdediging veel sterker te maken en onze manier van leven te behouden.

Defensie prioriteit geven vereist politiek leiderschap. Het kan op de korte termijn moeilijk en riskant zijn. Maar op de lange termijn is het absoluut essentieel. Sommige mensen zullen je anders vertellen. Zij denken dat een sterke defensie niet de weg naar vrede is. Nou, ze hebben het mis. Want zonder een sterke defensie is er geen blijvende veiligheid. En zonder veiligheid is er geen vrijheid voor onze kinderen en kleinkinderen. Geen scholen, geen ziekenhuizen, geen bedrijven. Er is niets.

Degenen die de Tweede Wereldoorlog hebben meegemaakt, weten dit. En onze Oekraïense vrienden maken het elke dag mee. Toen ik eerder dit jaar in Charkov was, zag ik zoveel gebouwen volledig verwoest. Ik stond in puin waar vroeger huizen stonden. Waar vroeger families woonden. Ik zag scholen ondergronds verhuizen, naar metrostations. Het was heel ontroerend om te zien hoe kinderen zo graag wilden leren, en leraren zo graag wilden lesgeven... ondanks dat hun levens volledig verstoord waren. Ik bezocht de gewonden in ziekenhuizen. Soldaten die ledematen verloren.

Oorlog is bruut en lelijk. Oorlog is ook economisch gezien erg kostbaar. Oekraïne besteedt op dit moment bijna een kwart van zijn BBP aan defensie volgend jaar. Dat is meer dan 10 keer zoveel als de Europese NAVO-bondgenoten uitgeven. Een harde herinnering dat vrijheid niet gratis is. Als we nu niet meer samen uitgeven om oorlog te voorkomen, zullen we later een veel, veel, veel hogere prijs betalen om het te bestrijden.

Geen miljarden, maar biljoenen euro's. Dat is als we er als winnaars uitkomen... en dat is als we winnen. In de politiek is er een tijd om te praten, een tijd om te beslissen en een tijd om te handelen. Ik weet dat politici praten – veel. Dat is wat ik hier vandaag doe! Ze nemen beslissingen, wanneer nodig. Soms moeilijke. Maar om te handelen, moeten mensen die beslissingen steunen. Het ligt in uw handen. Vandaag roep ik op tot uw steun. Actie is dringend. Om onze vrijheid, onze welvaart en onze manier van leven te beschermen, moeten uw politici naar uw stem luisteren.

Vertel ze dat u vandaag offers wilt brengen, zodat we morgen veilig kunnen blijven. Vertel ze dat ze meer aan defensie moeten uitgeven, zodat we in vrede kunnen blijven leven. Vertel ze dat veiligheid belangrijker is dan wat dan ook. Ik heb er vertrouwen in dat we bij de NAVO gezamenlijk onze miljard mensen veilig kunnen houden. We hebben enorme voordelen. We zijn 32 bondgenoten sterk. Samen vertegenwoordigen de NAVO-bondgenoten de helft van de economische en militaire macht van de wereld. We hebben uitzonderlijke inlichtingendiensten. Innovatieve industrieën en bedrijven.

Enkele van de beste universiteiten en onderzoeksinstellingen ter wereld. En we hebben veel partners over de hele wereld. Als we onze geest en politieke wil erin steken, is er niets dat we niet kunnen doen - Europa en Noord-Amerika samen. Onze tegenstanders denken dat ze hard zijn en wij zacht. Ze vallen andere landen binnen, terwijl wij internationale regels handhaven. Zij onderdrukken hun volk, terwijl wij vrijheid koesteren. Zij moeten onthouden dat er geen grotere macht is dan democratieën die samenkomen. Wanneer wij worden aangevallen, reageren wij fel. Om ervoor te zorgen dat niemand ooit overweegt ons aan te vallen, moeten we een langdurige afschrikking handhaven.

Wij kunnen dit. Wij hebben het eerder gedaan. Wij kunnen het opnieuw doen. Heel erg bedankt.'



Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.