Bijgewerkt: 5 juni 2023

De NAVO zal de steun aan Oekraïne verder opvoeren

Nieuws -> Informatief

Bron: NATO
14-10-2022

De NAVO zal de steun aan Oekraïne verder opvoeren en tegelijkertijd de defensie en afschrikking van het bondgenootschap versterken en werken aan een betere bescherming van kritieke infrastructuur, aldus secretaris-generaal Stoltenberg op donderdag 13 oktober 2022 tijdens de ondertekeningsceremonie 'Europees Sky Shield Initiatief' in Brussel.

Na een tweedaagse bijeenkomst van de ministers van Defensie prees de heer Stoltenberg de veroordeling door de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties van de poging van Rusland om vier regio's in Oekraïne illegaal te annexeren. 'Dit is een duidelijke en krachtige boodschap dat Rusland geïsoleerd is en dat de wereld achter Oekraïne staat', zei hij en herhaalde dat de NAVO geen partij is in het conflict, maar dat de bondgenoten Oekraïne zullen blijven steunen zolang dat nodig is.

Om de Oekraïense verdediging verder te versterken, kondigde de secretaris-generaal aan dat de NAVO Oekraïne binnenkort zal voorzien van honderden drone-stoorzenders voor gebruik tegen Russische en Iraanse drones. Met betrekking tot de recente Russische nucleaire dreigementen maakte de secretaris-generaal duidelijk dat de nucleaire retoriek van president Poetin gevaarlijk en onverantwoord is en dat elk gebruik van kernwapens door Rusland "ernstige gevolgen" zou hebben. De NAVO zal volgende week haar jaarlijkse routineoefening inzake nucleaire paraatheid houden, aldus Stoltenberg, die eraan toevoegde dat de planning voor de oefening al maanden geleden is begonnen.De ministers hebben ook besluiten genomen om de geallieerde munitievoorraden te vergroten en de levering van capaciteiten te versnellen na maanden van geallieerde wapenzendingen naar Oekraïne. Dit houdt in dat "de industrie op lange termijn de nodige vraag krijgt om de productie te stimuleren", aldus Stoltenberg. De geallieerden kwamen ook overeen de veerkracht van kritieke onderzee- en energie-infrastructuur verder te verbeteren. Na de sabotage aan de Nord Stream-pijpleidingen heeft de NAVO haar aanwezigheid in de Oostzee en de Noordzee verdubbeld tot 30 schepen, ondersteund door maritieme patrouillevliegtuigen en onderzeese capaciteiten.

Jens Stoltenberg:'Goedemorgen. Welkom allemaal. We zijn klaar om deze zitting van de NAVO ministeriële defensievergadering te beginnen. In deze werkvergadering zullen we het hebben over NAVO-defensie en afschrikking en over de gevolgen van de oorlog van Rusland in Oekraïne voor de veiligheid van de geallieerden.

We zullen maatregelen bespreken om onze productie op te voeren en onze industriële basis te versterken. Zodat Oekraïne heeft wat het nodig heeft om een soevereine en onafhankelijke natie te zijn. En dat wij hebben wat we nodig hebben om onze naties te verdedigen. Wij zijn verenigd als bondgenoten en in solidariteit met Oekraïne.

Ik verwelkom de krachtige boodschap van de Algemene Vergadering van de VN waarin de illegale annexatie van Oekraïense gebieden door Rusland duidelijk wordt veroordeeld. En roept op tot het terugdraaien van deze illegale handelingen. De overweldigende meerderheid in de VN laat zien dat Rusland geïsoleerd staat. Ik dank de media dat zij zich bij ons hebben gevoegd. En dan gaan we zo verder. Heel erg bedankt.'Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.