Bijgewerkt: 26 mei 2024

De Naeckte Brouwers openen hun nieuwe brouwerij in ANNA

Nieuws -> Informatief

Bron: De Naeckte Brouwers
16-09-2018

Op woensdagmiddag 3 oktober 2018 openen de Naeckte Brouwers officieel hun tweede brouwerij en proeflokaal ANNA. Wat voor de brouwers begon als hobby groeide uit tot een levenswerk. De vraag naar lokaal en ambachtelijk bier groeit enorm en langzaamaan werd de huidige brouwerij te klein. In de Annakerk in Amstelveen was ruimte voor een maatschappelijk en cultureel project waarin de brouwerij een prominente plaats heeft gekregen. ANNA biedt, naast het proeflokaal waar men alle bieren van de Naeckte Brouwers kan drinken, ook een aantrekkelijke programmering met verschillende evenementen op het gebied van film, theater, muziek en kunst.

Bier drinken krijgt dan een extra dimensie, zeker als men uitkijkt op de brouwzaal waar de imposante lagertanks bijna tot aan het plafond lijken te reiken. In ANNA worden alle zintuigen geprikkeld als er straks wordt gebrouwen, gebotteld, geschonken, gedronken en genoten. De officiële opening wordt een feest. De sfeer zal informeel zijn en de brouwers verzoeken de gasten het jasje en dasje thuis te laten en vooral als zichzelf te komen. Aan een korte plechtigheid ontkomen ze niet, maar de middag en avond zijn vooral bedoeld om te genieten, net als men dat van het bier doet.

Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2018)

Het 'bier-altaar' met de nieuwe lagertanks van De Naeckte Brouwers in de Annakerk op 24 juli 2018


De opening wordt in oktober gevolgd door diverse andere activiteiten die in het teken van de opening staan. Bier is uiteraard de verbindende factor. Vanaf 4 oktober is de brouwerij te bezichtigen door het publiek. Op vrijdag 6 oktober 2018 wordt bijvoorbeeld de eerste Amstelveense Bokkentocht georganiseerd: een tocht langs diverse horecagelegenheden die verschillende seizoensgebonden bockbieren op tap hebben. Het bockbier van de Naeckte Brouwers, Naeckte Bock, zal niet ontbreken.

Interview door Jacobine van den Hoek

Wat begon als hobby werd het levenswerk van Michel Lagrand en Ab van der Veen. Een nieuwe mijlpaal is bereikt: op 3 oktober openen de Naeckte Brouwers officieel hun tweede brouwerij, ditmaal met proeflokaal. In de Annakerk wordt dan gebrouwen, gebotteld en geschonken.

De sfeer is gemoedelijk op Weverij 5; de radio staat aan, een medewerker buigt zich over een hendel van een 1500-liter-biertank en op kantoor ontvangt een zwarte brouwershond mij kwispelend voordat ik de brouwers de hand schud. 'Het begon in de keuken met een recept van mijn oma. Dat bier brouwen doen we nog steeds: Zonnegloed. Dat bier viel in de smaak. We werden door onze omgeving gestimuleerd om meer te gaan brouwen, maar we wilden zelf brouwen en niet alleen een recept aanleveren wat veel hobbybrouwers doen - zegt Ab als ik vraag waar het begon. 'We vonden een brouwerij in België, waar we eens in de twee maanden ons bier mochten brouwen. De verkoop ging aardig, maar we wilden meer en vooral vaker brouwen.'

Tijdens de crisis deed zich de mogelijkheid voor om een brouwerij te beginnen nadat Ab en Michel binnen twee weken tijd slachtoffer werden van reorganisaties en hun baan verloren. Ze startten een succesvolle crowdfunding en hadden al snel genoeg geïnteresseerden die hen financieel steunden. In 2013 konden ze van start in hun eigen brouwerij. 'We hadden geluk,' zegt Ab daarover. 'We stonden vooraan in de rij, crowdfunding was nieuw en er waren nog niet zoveel brouwerijen als nu.' Geluk was prettig, maar doorslaggevend voor het succes was hun rotsvaste geloof in de goede afloop, hun aanpak en vooral het knetterharde werken.

Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2014)

De Naeckte Brouwers Jan Albert van der Veen en Michel Lagrand met een paar verschillende soorten bier van hun assortiment op 12 mei 2014 in hun brouwerij. De heren waren toen al zeker, dat het bier uit Amstelveen ging aanslaan en ze hadden gelijk


'We hadden beperkte middelen, het bottelen bijvoorbeeld deden we met de hand. De hulp beperkte zich niet tot het financiële. Op botteldagen hielpen vrienden mee met het vullen van de flessen en het plakken van de etiketten.' De ogen van Ab glanzen als hij eraan terugdenkt: 'Een mooie tijd.' Stap voor stap groeide de brouwerij, want de vraag naar lokaal en ambachtelijk bier groeit nog steeds. 'Vanaf het begin richtten wij ons op de lokale markt. Om nog meer bekendheid te krijgen, hadden we een proeflokaal nodig. We zochten een goede plek en van de Annakerk werden we gelijk enthousiast. We vonden een samenwerking met een groep mensen die we nog van het schoolplein kenden en schreven een gezamenlijk plan waarmee we de kerk een maatschappelijke en culturele functie wilden geven. Ons idee werd goedgekeurd en in november 2017 opende het proeflokaal haar deuren. En nu we ook daar gaan brouwen wordt bier drinken echt een beleving.'

'Ik geniet van een goed bier, maar nog wel meer geniet ik van de vreugde die ons bier de gasten van ANNA geeft als er van een vers getapt biertje de eerste slok wordt genomen, ' voegt Michel daaraan toe. Iedere zin die Ab en Michel uitspreken, is doorspekt met ambitie en vertrouwen in de toekomst van de brouwerij. 'We begonnen onze brouwerij omdat we lekker en authentiek bier wilden brouwen in een omgeving waar iedereen elkaar kent, of kan leren kennen. Dat doel is bereikt. Maar na elke droom komt er een nieuwe.' Adres: ANNA Amsterdamseweg 22, 1182 HD Amstelveen. 16:00 – 23.00 uur. Wat is de entree? Voor genodigden gratis.Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.