Bijgewerkt: 22 januari 2025

De Nationale Snertdag in Amstelveen

Nieuws -> Informatief

Bron: Nationale Snertdag
21-11-2018

'Maak van je snertdag een feestdag!' Helaas is de feestmaand december voor te veel mensen geen vrolijke periode om naar uit te kijken. Om hier wat aan te doen is dit ludieke event in het leven geroepen om zo veel mogelijk mensen door heel Nederland (60+ locaties) te verbinden. Ook in Amstelveen vindt dit sociale event plaats. Na een succesvolle eerste editie keert de Nationale Snertdag terug op de tweede zondag van december met meer locaties en meer sociale impact.

Waarom de Nationale Snertdag? Je kent het wel, donkere wintermaanden met slecht weer en weinig te doen. De kids zijn druk en het normale leven ligt vrijwel stil, met name op zondag. Dat december voor veel mensen geen feestmaand is komt met name door het vooruitzicht van het alleen vieren van deze dagen. Dit kan en moet anders dacht organisator Klup. Door het hele land, op meer dan 50 locaties, brengen we mensen samen door middel van oer-Hollandse snert. Heel simpel maar toch effectief en gezellig!



Op zondag 9 december 2018 om 16.00 uur vindt de Nationale Snertdag in Amstelveen plaats en iedereen is welkom. Voor slechts € 5,- wordt een kop huisgemaakte snert aangeboden. Lust je nou geen snert? Geen probleem, het draait om de gezelligheid en ontmoeting. Deelnemende locatie: Eetcafé Silversant Noorddammerlaan 119, 1187 AC Amstelveen. De Nationale Snertdag is bedacht en georganiseerd door social app Klup in samenwerking met enthousiaste lokale horecaondernemers in Nederland. Kijk voor meer informatie en deelnemende locaties op www.nationalesnertdag.nl.

Erwtensoep (snert) is een soep of stoofpot gemaakt van gedroogde, zelden verse erwten. Het is een van de traditionele gerechten in veel landen, hoewel de bereidingswijzen van regio tot regio verschillen. Om een klassieke erwtensoep te bereiden, worden gedroogde groene of gele erwten enkele uren geweekt (wat niet nodig is voor gespleten en gepelde erwten of verse erwten) en in weekwater gekookt tot ze zacht zijn, dan wordt er zout of gezouten bouillon toegevoegd, omdat zout de kooktijd aanzienlijk zou verlengen.

Afhankelijk van het recept wordt de soep gekruid met kruiden zoals marjolein en tijm, door een zeef, verrijkt met spek, gezouten vlees zoals gerookt varkensvlees of rookworst en aangevuld met aardappelen, uien en andere soepgroenten. De consistentie van erwtensoep is meestal romig tot papperig. De gekookte erwten kunnen met een staafmixer schuimend worden gepureerd. Snert? Het woord 'snert' en 'snirt' van erwtensoep is afkomstig uit Friesland en bekend sinds 1768.



Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.