Bijgewerkt: 13 juli 2024

De Nationale Sportweek 2023 in Amstelveen is geopend

Nieuws -> Sport

Bron: AmstelveenSport/Amstelveenweb
16-09-2023

Op zaterdagmiddag 16 september 2023 werd de Nationale Sportweek 2023 ook in Amstelveen op het Dorpsplein in het Oude Dorp geopend. Tijdens de Nationale Sportweek van vrijdag 15 t/m zondag 24 september 2023 laat AmstelveenSport samen met de lokale sportverenigingen het enorme sportaanbod in Amstelveen zien. Op het Dorpsplein was het zaterdag rond 11.30 uur al aardig druk. Alle tafeltjes met diverse spellen erop stonden klaar, de kramen waren opgezet en diverse mensen waren al met hun spel bezig. Midden op het plein was een groot schaakspel opgesteld en het allerbelangrijkste: het was heerlijk weer!

Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2023)

Het Dorpsplein is klaar voor de ontvangst van spelers, jong en oud, om de denksporten te gaan leren/spelen


Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2023)

Heleen van Ketwich Verschuur directeur AmstelveenSport samen met fotografe en schrijfster Naomi Heidinga


Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2023)

De mensen van de Nederlandse Bridge Bond Brivea zijn al aan het inspelen

Heleen van Ketwich Verschuur (directeur van AmstelveenSport) was ook gearriveerd met een uitgebreid team van begeleiders waaronder Sven Vismans en Frouwke van Griensven. Toen wethouder Sport, Herbert Raat (VVD) kwam aangelopen ging een delegatie naar Museum Jan om daar naast het buitentuin iets te drinken en een flink stuk gebak te nuttigen. Dit werd verzorgd door lunchroom La Gare, die elke zondag de horeca in het Museum JAN aanwezig zijn.

Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2023)

Heleen van Ketwich Verschuur met links Daniel van Cleef en rechts Philippe Krylov, de beste schakers van Amstelveen,
in Museum JAN


Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2023)

In het midden voorzitter van Raad van Commissarissen AmstelveenSport André Timmerman van AmstelveenSport met rechts Herbert Raat (VVD) wethouder Sport

Na een praatje met deze en gene nam Heleen van Ketwich Verschuur het woord en heette iedereen welkom in Museum Jan dat zij het mooiste museum van Nederland noemde. Ze zei dat Herbert Raat, de wethouder de Nationale Sportweek buiten zou openen door de eerste schaakzet te doen op het grote schaakveld op het plein. Na de opening van de Nationale Sportweek is er de hele week elke dag een programma, dus gaf Heleen het woord aan Sven Vismans.

Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2023)

Sven Vismans vertelt over het weekprogramma

Hij benoemde het complete programma van de Nationale Sportweek Amstelveen 2023, dat u hier kunt bekijken. Het belangrijkste doel van AmstelveenSport in deze week is het kenbaar maken aan de Amstelveners welke sporten in hun stad mogelijk zijn. Op zondag 24 september wordt de week afgesloten op het Stadsplein met Amstelveen on Wheels, dus de moeite waard om te komen. Herbert zei namens de gemeenteraad en B en W: ‘complimenten – petje af – voor de organisatie. De sport staat er weer fantastisch op de aankomende week in Amstelveen. Blije mensen dat is wat we willen. Ik weet dat het best veel voeten in de aarde heeft, dus allemaal Dank je wel.’

Na deze woorden liep iedereen via de buitentuin van het Museum JAN naar het Dorpsplein voor de officiële opening. Eenmaal bij het grote schaakveld aangekomen nam Heleen de microfoon en zei dat de Nationale Sportweek geopend zou worden door de openingszet van Herbert. Ze vroeg David, (red: wie dat ook moge zijn) om de toss uit te voeren over wie het spel mocht beginnen. Herbert zou namelijk met twee grote jeugdschaaktalenten Philippe Krylov en Daniel van Cleef het spel spelen. Het werd kop en zo mocht Philippe samen met Herbert met wit spelen en Daniel met zwart spelen.

Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2023)

Herbert Raat (VVD) wethouder Sport met schaaktalent Philippe Krylov en Heleen van Ketwich Verschuur directeur AmstelveenSport openen de Denkdag op 16 september 2023 in het Oude Dorp van Amstelveen


Voordat de openingszet plaatsvond kreeg Herbert buiten op het plein ook nog even het woord want er waren veel mensen die niet in het museum aanwezig waren. Herbert zei ‘Goedemiddag allemaal, fijn dat we hier met zijn allen zijn. Alle mensen van Sport Amstelveen, dank jullie wel voor al jullie inspanningen. Er staat een hele mooie week voor de sport in Amstelveen klaar. Vandaag met de denksport schaken. Ik heb gelukkig heel goed advies gekregen, van de trots van Amstelveen – Philippe en we gaan nu de openingszet verrichten, dus let goed op!’ Met de eerste zet van een pion en applaus was de opening een feit.

Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2023)

Herbert Raat en Phillippe hebben hun eerste openingszet gedaan en dus is de opening van de Sportweek een feit


Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2023)

Daniel gaat beginnen met de openingszet nadat Herbert zijn witte pion naar voren heeft geplaatst

Het was voor Daniel van Cleef (rate 1500) extra moeilijk want Philippe is wel een klasse hoger (rate 1900) , maar hij weerde zich kranig. Na veel over en weer en de complimenten van Maarten Langen de voorzitter van Schaakvereniging Pegasus Amstelveen. Ook gaf hij af en toe uitleg aan het publiek dat met spanning de wedstrijd volgde. Hij vond het een hele interessante partij, vooral toen Daniel met twee paarden in de aanval de wethouder schaak zette. Door de hulp van Philippe werd er toch verder gespeeld en uiteindelijk gaf Daniel het op. Hij kreeg natuurlijk een applaus en Maarten Lange gaf hem het compliment dat hij had geschaakt als rate 1800! En hij kreeg een sportieve hand van Herbert en Philippe.  Het was leuk om deze twee grote jeugdschaaktalenten tegen elkaar te zien spelen.

Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2023)

Inmiddels is het een gezellige drukte geworden op het Dorpsplein

Tijdens deze middag van Denksporten, kon men uitleg krijgen over Bridge, er waren veel andere spellen te spelen zoals: Sudoku, bridge, memory, 4-op-een-rij, Yahtzee, Reversat, Sumo, Mankala, Star Chinese Checkers (chinees dammen) en Skippity.

Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2023)

Deze dametjes spelen het chinese ster damspel


Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2023)

Op de foto speelt kunstschilder Anne Leegstra een potje schaak tegen Frouwke van Leeuwen, talentenbegeleider bij AmstelveenSport. Het spel eindigde in remise?..


Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2023)

Het schaken is populair bij vele jonge mensen die het opnemen tegen een volwassene......


Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2023)

.....of tegen elkaar

Het bleef de hele dag zonnig en er was veel animo voor deze Denksportdag dus de redactie hoopt dat ook zondag en de rest van de week, veel mensen gaan kijken waar ze iets van het programma kunnen volgen/meedoen. Tot ziens zondag 24 september op de dag van de afsluiting!


Vergeet niet om het schaaktournooi van Herbert te bekijken, hetgeen hij met flink wat hulp won!Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.