Bijgewerkt: 5 februari 2023

De Nationale Voorleesdagen 2023

Nieuws -> Informatief

Bron: Rijksvoorlichtingsdienst/Bibliotheek Amstelland
12-01-2023

Hare Koninklijke Hoogheid Prinses Laurentien der Nederlanden leest op woensdagochtend 25 januari 2023 voor tijdens Het Nationale Voorleesontbijt in Hoogvliet bij de openbare basisschool De Notenkraker. Het Voorleesontbijt is traditiegetrouw de aftrap van de campagne van De Nationale Voorleesdagen, die dit jaar 20 jaar bestaat -meldt de Rijksvoorlichtingsdienst (RVD)

De Prinses leest voor uit ‘Maximiliaan Modderman geeft een feestje’, dat door een comité van bibliothecarissen, boekhandelaren en leerkrachten is verkozen tot Prentenboek van het Jaar. Het boek is geschreven door Joukje Akveld en geïllustreerd door Jan Jutte en gaat over Maximiliaan Modderman die alleen thuis is en een feest organiseert voor zijn speelgoedbeesten. Het boek is een uitbundig en herkenbaar verhaal voor alle kinderen die wel eens een rommel maken. 

De campagne De Nationale Voorleesdagen bestaat dit jaar 20 jaar. De campagne stimuleert het voorlezen aan kinderen die zelf nog niet kunnen lezen en benadrukt de voordelen van het (voor)lezen, waaronder het positieve effect op woordenschat, spelling en tekstbegrip. De Nationale Voorleesdagen duren nog tot en met 4 februari 2023.

Foto Amstelveen
(Foto RVD/ Martijn Beekman - 2020)

Prinses Laurentien (Petra Laurentien Brinkhorst) in 2020

Nationale Voorleesdagen in Amstelveen. Tijdens de Nationale Voorleesdagen van 25 januari tot en met 4 februari inspireert de Bibliotheek je graag met een mooi programma en tips om het voorlezen nog leuker te maken. Traditiegetrouw trapt de Bibliotheek af met het voorleesontbijt op woensdag 25 januari. Burgemeesters en wethouders lezen dan voor uit het prentenboek van het jaar ‘Maximiliaan Modderman geeft een feestje’ in bibliotheek Aalsmeer, Uithoorn en Amstelveen Stadsplein.

Tijdens De Nationale Voorleesdagen worden in de bibliotheek allerlei evenementen georganiseerd rondom voorlezen voor (klein)kinderen. Voorlezen is erg belangrijk voor de ontwikkeling van het kind en zo leren ze vooral nieuwe woorden. In boeken en verhalen reizen we naar alle hoeken van de wereld: we kunnen andere continenten en culturen bezoeken, maar ook in onze eigen omgeving de grens overgaan. Daarnaast zorgt een voorleesmoment tussen jou en je (klein)kind voor een mooie band en herinneringen. Wie vandaag een prentenboek in huis haalt, kan vanavond al zo’n heerlijk voorleesmoment beleven. Een goed begin van een leuk, dagelijks ritueeltje - het begin van het jaar is daar een uitstekend moment voor.

Programma tijdens de Nationale Voorleesdagen woensdag 25 januari 2023: Iedereen die wil meeluisteren is van harte welkom bij het voorleesontbijt. Wil je ook mee-ontbijten? Zorg er dan voor dat je je vooraf online aanmeldt, het aantal plaatsen voor het ontbijt is beperkt. Het voorleesontbijt is van 9.00 uur tot 10.00 uur in bibliotheek Aalsmeer, Uithoorn en Amstelveen Stadsplein.

Woensdag 25 januari kan je ook zelf aan de slag gaan. Dan is de Maakplaats met DUPLO Breng het verhaal van Maximiliaan Modderman geeft een feestje tot leven met DUPLO. Leeftijd: 4-6 jaar. De workshop wordt gegeven in bibliotheek Amstelveen Stadsplein van 15.30 tot 16.30 uur. Leden betalen vijf euro en niet-leden tien euro.

Zaterdag 28 januari kan je genieten van muziek en theater met Jeritza Toney en haar voorstelling Maximiliaan Modderman geeft een feestje. Ze vertelt verhalen, zingt en maakt vrolijke muziek! Leeftijd 2-6 jaar. De voorstelling is in bibliotheek Amstelveen Stadsplein van 11.00 tot 11.30 uur. Leden betalen zes euro en niet-leden twaalf euro.

Foto Amstelveen
(Foto Jeritza Renata Toney - 2023)

Jeritza Renata Toney schrijft liedjes speciaal voor kinderen en ze geeft een muziek- en theatervoorstelling

Maandag 30 januari kan je het online webinar Interactief voorlezen aan kinderen van 0-6 jaar volgen. Bij interactief voorlezen ga je nog een stapje verder: je gaat dan een gesprek aan met je kind over het verhaal. Dat maakt het voorlezen nog leuker én waardevoller. Alle tips over hoe je dit doet hoor je tijdens het gratis webinar dat wordt gegeven via Zoom. Aanmelden kan tot 30 januari 12.00 uur.

Foto Amstelveen
(Bron Nationale Voorleesdagen - 2023)

De omslag van het boek 'Maximiliaan Modderman geeft een feestje'

Zaterdag 4 februari 2023 sluiten we de Nationale Voorleesdagen af met poppenspeler Jogchem Jalink. Hij neemt alle speelgoedbeesten uit het verhaal van Maximiliaan Modderman mee, en brengt het verhaal samen met hen tot leven. De voorstelling is in bibliotheek Aalsmeer van 11.00 tot 11.30 uur. Leden betalen zes euro en niet-leden twaalf euro. Meer info, aanmelden ontbijt en kaartverkoop kan eenvoudig via de aangegeven linkjes of via de website www.debibliotheekamstelland.nl

De schrijfster Joukje Akveld (1974) debuteerde in 2010 met 'Tekenaars', een boek met 19 portretten van Nederlandse illustratoren. 'Maximiliaan Modderman geeft een feestje'. Een feestje voor beestjes. Met taart. Een keurig jongetje is alleen thuis en organiseert een feest voor zijn speelgoedbeesten. Het wordt een wild feest. En een vies feest. Maximiliaan Modderman begint zich een tikkeltje zorgen te maken wat zijn papa en mama zullen zeggen als ze thuiskomen…Een uitbundig en herkenbaar verhaal voor alle kinderen die er weleens een puinhoop van maken. De humoristische tekeningen zijn van drievoudig Gouden Penseel-winnaar Jan Jutte. Maximiliaan Modderman geeft een feestje is verkozen tot Prentenboek van het Jaar 2023. Lees hier het interview met Joukje in Het Parool over 'Maximiliaan Modderman geeft een feestje' en 'Het lekkerste bed'.Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.