Bijgewerkt: 22 december 2024

De Nederlandsche Bank waarschuwt voor 'phishing mails'

Nieuws -> Informatief

Bron: De Nederlandsche Bank
31-01-2018

De Nederlandsche Bank (DNB) waarschuwt voor e-mails die lijken alsof ze afkomstig zijn van een bank, de zogenoemde 'phishing mail'. Als u een e-mail krijgt, waarin de ontvanger wordt gevraagd gegevens in te voeren, zoals pincodes en bankrekeningnummers, doe dit dan niet en gooi de e-mail weg. Een bank zal u nooit via de e-mail, of via de telefoon om dit soort gegevens vragen, en als u toch om dit soort gegevens wordt gevraagd, zijn het fraudeurs die met behulp van uw gegevens misbruik willen maken van uw bankrekening.

Toename na DDoS-aanvallen. DNB doet deze waarschuwing uitgaan, omdat de mogelijkheid bestaat, dat het aantal ‘phishing mails’ zal toenemen vanwege de DDoS-aanvallen van de afgelopen dagen op de websites van banken en andere instellingen. Het is niet ongebruikelijk dat DDoS-aanvallen op banken worden gevolgd door een toename in ‘phishing mail’ aan de rekeninghouders. Criminelen pogen dan gebruik te maken van de ophef over dergelijke digitale aanvallen om rekeninghouders makkelijker de gevoelige gegevens over hun bankrekening te ontfutselen.

Nadere informatie over ‘phishing mail’. Als u denkt, dat u een ‘phishing mail’ heeft ontvangen, ga dan niet in op eventuele verzoeken om gegevens op te geven of om contact op te nemen en gooi de e-mail weg. Wilt u meer weten over dergelijke e-mails, kijk dan op de webpagina ‘Veilig bankieren’, of op de website van uw eigen bank.

Foto Amstelveen
(Bron ING - 2018)

Voorbeeld van de inhoud van een recente phishing e-mail zogenaamd gestuurd in de naam van ING



Dienstverlening banken beschikbaar. De recente DDoS-aanvallen op de banken zijn geavanceerd. Banken zetten zich actief in om met verdedigingsmaatregelen ervoor te zorgen dat de dienstverlening via websites en internetbankieren beschikbaar is. Bij een DDoS-aanval wordt een internetsite bestookt met dataverkeer, zodat de server overbelast raakt en de website tijdelijk moeilijk bereikbaar wordt. Dergelijke aanvallen hebben alleen invloed op de bereikbaarheid van een website, en betekenen niet dat de aanvallers de bancaire systemen ook daadwerkelijk binnenvallen. Klantgegevens zijn in de afgelopen dagen niet in gevaar geweest door DDoS-aanvallen.

De banken hebben de laatste dagen continu overleg gevoerd en samengewerkt met de autoriteiten, waaronder DNB. Voor dergelijke situaties zijn er meerdere overlegstructuren ingesteld die erop gericht zijn het betalingsverkeer waar nodig zo snel mogelijk te normaliseren.

DoS-aanval: Een Denial-of-Service-aanval (DoS-aanval) is een cyberaanval, waarbij de dader probeert een machine, of netwerkbron onbeschikbaar te maken voor zijn beoogde gebruikers door tijdelijk, of voor onbepaalde tijd de diensten van een host die is aangesloten op het internet te verstoren. Het ontzeggen van de dienst wordt meestal bereikt door de machine, of hulpbron te overspoelen met overbodige verzoeken in een poging systemen te overbelasten en te voorkomen, dat sommige of alle legitieme verzoeken worden gehonoreerd.

DDoS-aanval: Bij een (Distributed Denial-of-Service aanval) gedistribueerde denial-of-service-aanval (DDoS-aanval) komt het binnenkomende verkeer, dat het slachtoffer overstroomt uit verschillende bronnen. Dit maakt het in feite onmogelijk om de aanval te stoppen door een enkele bron te blokkeren. Criminele daders van DoS-aanvallen richten zich vaak op sites, of diensten die gehost worden op high-profile webservers, zoals banken of creditcardbetalingsgateways. Wraak, chantage en activisme kunnen deze aanvallen motiveren.



Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.