De Nederlandse economie is nog steeds goed op weg
Nieuws ->Bron: Rijksoverheid
14-11-2017
De Nederlandse economie is het derde kwartaal van 2017 opnieuw gegroeid, en wel met 0,4% ten opzichte van een kwartaal eerder en 3,3% ten opzichte van hetzelfde kwartaal een jaar eerder. Dat maakte het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) op 14 november 2017 bekend in haar nieuwste kwartaalcijfers. Daarmee is de Nederlandse economie nog steeds goed op weg om dit jaar met meer dan 3% te groeien. Zowel de consumptie, investeringen en export dragen bij aan deze groei.
Eric Wiebes (VVD) minister van Economische Zaken en Klimaat: 'Economische groei krijgt pas écht betekenis wanneer Nederlanders ervan beginnen te profiteren. In de cijfers zien we dat nu gebeuren: De groei van de werkgelegenheid zet zich door. In het derde kwartaal van 2017 kwamen er 51 duizend banen bij. Dat is goed nieuws.'
Aantal banen blijft groeien. Op de arbeidsmarkt zijn de ontwikkelingen positief. Al vier kwartalen op rij is sprake van een banengroei van boven de 50 duizend. Volgens het CPB mogen we volgend jaar een stijging in de contractlonen van 2,5% verwachten, en in 2019 zelfs een stijging van 3,5%.
(Foto Nina Palli/Economische Zaken - 2017)
Ir. Eric Wiebes (VVD) minister van Economische Zaken en Klimaat
Groei in alle bedrijfstakken. Ten opzichte van hetzelfde kwartaal een jaar eerder, is sprake van een economische groei van 3,0%. Na correctie voor het aantal werkdagen is de groei zelfs 3,3%. Bij de meeste bedrijfstakken is de groei zichtbaar. De zakelijke dienstverlening (+6,1%) en de handel, vervoer en horeca (+5%) laten de hoogste groei zien. Al met al passen de nieuwe groeicijfers in het beeld van een robuust groeiende economie.
CO2 uitstoot. De cijfers van vandaag geven aan, dat de uitstoot van CO2 na correctie voor weereffecten in het derde kwartaal is gekrompen met één procent ten opzichte van een jaar eerder. Wiebes: 'Dat is mooi meegenomen, maar om onze nationale klimaatdoelstellingen te halen, is meer nodig.'
(Bron CBS - 2017)
De Conjunctuurklok van het CBS laat de schommelingen van de economie in Nederland zien tussen 2010-2017
Het conjunctuurbeeld volgens de Conjunctuurklok van CBS is in november 2017 verder verbeterd, meldt het CBS. In de Conjunctuurklok van half november presteren alle indicatoren beter dan hun langjarige trend. De Conjunctuurklok is een hulpmiddel voor het bepalen van de stand en het verloop van de Nederlandse conjunctuur. In de Conjunctuurklok komt vrijwel alle belangrijke economische informatie samen die CBS tijdens de afgelopen maand c.q. het afgelopen kwartaal heeft gepubliceerd. Het conjunctuurbeeld volgens de Conjunctuurklok betreft een macro-economisch beeld en het gaat niet in gelijke mate op voor alle huishoudens, bedrijven of regio’s.