Bijgewerkt: 22 januari 2025

De Nederlandse economie kromp 1,4%

Nieuws -> Informatief

Bron: Rijksoverheid
15-05-2014

De krimp van de Nederlandse economie in het 1e kwartaal van 2014 is een tegenvaller en laat zien, dat het negatieve economische effect van de zeer zachte winter en het lage gasverbruik groot is. De nieuwste cijfers geven echter ook aan dat het onderliggende herstel aanhoudt: de investeringen groeiden met ruim 6% en de industriële productie met bijna 4%.

Koers houden

Dat stelt minister Kamp van Economische Zaken (EZ) in reactie op cijfers die het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) donderdag 15 mei 2014 publiceerde. In zijn reactie benadrukt de bewindsman, dat herstel van de economie niet vanzelf komt: 'Als we koers houden en er met zijn allen hard voor blijven werken, zit een kleine plus er voor dit jaar nog steeds in. Volgend jaar kan dan ook de werkloosheid weer dalen.'



Krimp van 1,4%

De Nederlandse economie kromp in het 1e kwartaal van 2014 met 1,4% ten opzichte van het 4e kwartaal van vorig jaar. In vergelijking met het 1e kwartaal van 2013 bedraagt de krimp 0,5%. De krimp volgt op 3 kwartalen van economische groei en wordt volgens het CBS grotendeels veroorzaakt door minder gasverbruik in Nederland en de landen, waarheen Nederland gas exporteert. Exclusief aardgas groeide de export in het 1e kwartaal met 3% ten opzichte van het 1e kwartaal van 2013.

Toename investeringen bedrijven

Ook de investeringen van bedrijven namen toe, met name in de bouw. Daarnaast herstelt de industrie verder door in het 1e kwartaal 4% meer te produceren dan een jaar geleden. Het aantal banen nam in het 1e kwartaal verder af met 32.000.

Volgens het CBS, in het eerste kwartaal van 2014 waren er 112 duizend banen van werknemers minder dan een jaar eerder. Het verlies van werknemersbanen was met 43 duizend het grootst in de zorg (ruim 3 procent). De zorg verliest banen vanaf eind 2012, vooral door teruglopende werkgelegenheid in de kinderopvang en de thuiszorg. In het eerste kwartaal waren er in de bouw 23 duizend banen minder dan een jaar eerder, wat neerkomt op een daling van 6,9 procent. Het banenverlies in de bouw is het gevolg van de zeer sterke afname van de bouwproductie in eerdere jaren. Ook in de handel, vervoer en horeca gingen in het eerste kwartaal veel banen verloren.

Doordat er meer uitzendkrachten werden ingezet bij bedrijven, waren er in de zakelijke dienstverlening 13 duizend banen meer dan een jaar eerder. Een stijgende inzet van uitzendkrachten vormt doorgaans de eerste fase in het herstel van de werkgelegenheid. Pas in een latere fase nemen bedrijven zelf weer meer mensen in dienst.



Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.