Bijgewerkt: 25 juni 2022

De 'nieuwe' zzp'ers willen uitdaging

Nieuws -> Informatief

Bron: CBS
28-05-2013

Adviseurs, ict'ers, bouwvakkers en andere zelfstandigen zonder personeel die eigen arbeid, of diensten aanbieden, zijn vooral vanwege de uitdaging aan de slag gegaan als zelfstandige. Ook willen deze zogenaamde ‘nieuwe’ zzp’ers vaak zelf hun werktijden kunnen bepalen. Hun tevredenheid daarover is groot. Dit zijn enkele eerste resultaten van de Zelfstandigen Enquête Arbeid, die eind 2012 is uitgevoerd door TNO en CBS.

Voor ‘nieuwe’ zzp’ers is het zoeken van een nieuwe uitdaging de belangrijkste reden om voor een bestaan als zelfstandige te kiezen. Een belangrijke overweging is bovendien, dat zij zelf willen bepalen hoeveel en wanneer ze werken. Andere redenen, zoals niet (meer) voor een baas willen werken, geen geschikte baan als werknemer kunnen vinden, of meer kunnen verdienen als zelfstandige, spelen een minder belangrijke rol.

zzp Amstelveen
(Bron Amstelveenweb.com - 2013)

Van journalisten tot schilders. Van consultants tot verpleegkundigen. Het aantal zelfstandigen zonder personeel (zzp'ers) groeit. Van de werkzame beroepsbevolking is 1 op de 10 is een zzp'er


Klassieke zzp’ers

Voor ‘klassieke’ zzp’ers zoals, winkeliers en boeren – die goederen of grondstoffen verkopen – en voor zelfstandigen met personeel zijn een nieuwe uitdaging en flexibele werktijden van minder belang. Zij zijn juist vaker als zelfstandige begonnen, omdat zij dat altijd al wilden.

Tevreden over werktijden

Nieuwe zzp’ers zijn vaker dan andere zelfstandigen heel tevreden over de mogelijkheid om in deeltijd te werken en de eigen werktijden te bepalen. Beroepen van klassieke zzp’ers bieden daarvoor veelal ook minder mogelijkheden. Klassieke zzp’ers zijn relatief vaak niet tevreden over hun inkomen. Zelfstandigen met personeel zijn vaker dan zzp’ers tevreden over hoeveel vraag er naar hun producten is.

Nieuwe zzp’ers hebben in hun werk meer dan klassieke zzp’ers, last van onnodig overleg en vergaderen. Daarentegen hebben zij minder problemen met onnodige administratie. Nieuwe zzp’ers worden wel relatief vaak belemmerd door files, vertragingen in het openbaar vervoer, of andere vervoersproblemen. Dat hangt samen met de langere reistijd die nieuwe zzp‘ers vanwege de aard van hun werkzaamheden hebben. . Lees verder: Starten als zzp’erAmstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.