Bijgewerkt: 3 december 2023

De OZB in Amstelveen is de laagste in de regio

Nieuws -> Gemeente

Bron: Gemeente Amstelveen
16-02-2016

De Onroerendezaakbelasting (OZB) voor eigenaren van woningen in Amstelveen is in vergelijking met omliggende gemeentes het laagst in de regio, namelijk 0,09147% ten opzichte van bijvoorbeeld 0,1289% in Uithoorn. Ook bij de rioolheffing behoort de gemeente Amstelveen tot één van de goedkoopste, namelijk € 198,-. In sommige gemeentes ligt dit bedrag maar liefst € 80,- hoger. Daarnaast is het tarief voor Amstelveense hondenbezitters aantrekkelijk, de hondenbelasting voor de eerste hond is, op de Ronde Venen na, ook het goedkoopst.

Bij veel inwoners van Amstelveen is het aanslagbiljet gemeentebelasting 2016 al op de mat gevallen. Hierin staat bijvoorbeeld het bedrag van de rioolheffing, afvalstoffenheffing en de onroerend zaakbelasting. Uit de cijfers blijkt, dat de gemeente Amstelveen ook op het gebied van belastingen een aantrekkelijke gemeente is om te wonen.

De gemeente scoort goed op de tarieven van de OZB, rioolheffing en hondenbelasting voor de eerste hond. De gemeente doet het wat minder goed bij de afvalstoffenheffing, zowel in Uithoorn, Ouder-Amstel als in De Ronde Venen betalen meerpersoonshuishoudens minder voor het ophalen en verwerken van het huishoudelijk afval. Daarentegen maakt Uithoorn geen onderscheid tussen een- of meerpersoonshuishoudens, waardoor de groep eenpersoonshuishoudens in Amstelveen, Ouder-Amstel en De Ronde Venen goedkoper uit is. Ook hondenbezitters met meer dan één hond moeten in Amstelveen diep in de buidel tasten. Eigenaren van meerdere honden zijn in alle omliggende gemeentes goedkoper uit.

Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2016)

Herbert Raat (VVD), wethouder Financiën


“Amstelveen is in veel opzichten een aantrekkelijke gemeente om te wonen,” aldus Herbert Raat (VVD), wethouder Financiën. “Samen met de gemeenteraad proberen we de lasten voor onze inwoners zo laag mogelijk te houden. We houden onze begroting op orde om te zorgen, dat we niet de rekening afwentelen aan de Amstelveners. En met succes want qua woonlasten behoren we in Amstelveen bij de laagste lasten van Nederland.” Een volledig overzicht van de gemeentelijke belastingen 2016 is te vinden op www.gemeentebelastingenamstelland.nl. Lees ook: Bijsluiter gemeentelijke belastingen 2016 (pdf, 4 pagina’s)

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Onroerendezaakbelasting?

OZB is een belasting die door gemeenten wordt geheven van eigenaren en gebruikers van onroerende zaken. De ozb bestaat uit een belasting voor de eigenaar en een belasting voor de gebruiker van een opstal, waarbij verschil gemaakt wordt tussen woningen en niet-woningen. Sinds 2006 is de belasting voor de gebruikers van woningen komen te vervallen. Voor niet-woningen, zoals bedrijfspanden, geldt de gebruikersbelasting nog wel.

Belastingplichtig voor de eigenarenbelasting is de genothebbende krachtens eigendom, bezit of beperkt recht. Dat is degene die bij het kadaster staat ingeschreven met het meest verstrekkende genotsrecht. Voor de gebruikersbelasting is belastingplichtig degene die de onroerende zaak gebruikt (bijvoorbeeld een huurder), al dan niet krachtens persoonlijk recht.Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.