De Paaskerk in Amstelveen is voorgedragen als Rijksmonument
Nieuws -> KerkBron: Protestants Amstelveen
22-03-2013
De Paaskerk, Augustinuspark 1 in Amstelveen, is door voorgedragen om tot Rijksmonument te worden benoemd. Minister Jet Bussemaker (Onderwijs, Cultuur en Wetenschap) overhandigde op 18 maart 2013 de potentiële lijst van 89 nieuwe rijksmonumenten voor advies aan de Raad voor Cultuur.
Het gaat om gebouwen en plaatsen uit de tweede fase van de wederopbouwperiode, gebouwd tussen 1959 en 1965. De potentiële monumenten zijn voorbeelden van de veelzijdige geschiedenis, cultuur architectuur en kunst van vroeg-naoorlogs Nederland.
(Foto Amstelveenweb.com - 2006)
De Paaskerk in de zomer van 2006
De kerk is in de jaren 1962-1963 gebouwd in opdracht van de Kerkvoogdij van de Hervormde Gemeente Amstelveen naar ontwerp van de architect ir J.B. van Asbeck. Hij liet zich inspireren door het beroemde Chapelle de Notre-Dame du Haut in Ronchamp van Le Corbusier.
(Foto Wikipedia - 2013)
De kapel van de Notre Dame du Haut in Ronchamp (Frans: Chapelle Notre-Dame-du-Haut de Ronchamp), voltooid in 1954, is een van de mooiste voorbeelden van de architectuur van de Frans-Zwitserse architect Le Corbusier en een van de belangrijkste voorbeelden van de 20ste-eeuwse religieuze architectuur.
De bijzondere vorm van het gebouw wordt benadrukt door de situering aan het water. Het kerkgebouw bestaat uit twee lagen, te weten een souterrain en daarboven de kerkzaal. Het gebouw heeft een nagenoeg vierkant grondplan, waarbij voor het dak gekozen is voor een hyperboolvorm.
De hemelwaterafvoeren zijn opgenomen in de beide diagonaal geplaatste steunberen van beton. De gevels zijn opgetrokken in baksteen, vertind, en in gebroken wit gekiemd. De gevels bevatten vele kleine vierkante openingen met gekleurd glas. In de zuidgevel is een glas-in-betonraam opgenomen. De schoorsteen is gemetseld in een antracietkleurige baksteen. Het is gebouwd zonder toren, maar met een carillon.
Van september 2012 - februari 2013 werd de kerk grondig gerenoveerd. Daarbij werd de kerkruimte teruggebracht in zijn oorspronkelijke, sobere staat. Het gebouw kreeg een glazen lift en de oude oliekachel maakte plaats voor een gasinstallatie. De benedenruimtes onder de kerk kregen het licht terug uit het oorspronkelijke ontwerp van Van Asbeck.
Naar verwachting zal minister Bussemaker in het najaar van 2013 de definitieve lijst bekend maken na het advies van de Raad voor Cultuur.