Bijgewerkt: 20 april 2025

De Paasmaandag van 2025

Nieuws -> Kerk

Bron: Amstelveenweb/Wikipedia
20-04-2025

Paasmaandag is als tweede feestdag van Pasen een van de tweede feestdagen van de belangrijkste christelijke feesten. In de liturgie van de Rooms-Katholieke Kerk heeft Paasmaandag, net als elke dag van het Paasoctaaf, de status van een plechtigheid.

Als vrije feestdag is Paasmaandag een overblijfsel van een werkpauze die ooit duurde van Palmzondag tot Witte Zondag, maar die vanaf de hoge middeleeuwen eindigde op de woensdag na Pasen. In 1642 verklaarde paus Urbanus VIII de dagen van de paaszondag tot de dinsdag na Pasen tot vrije dagen. Zo werd er naast het ‘Triduum van de Passie’ (Witte Donderdag, Goede Vrijdag, Stille Zaterdag) ook een ‘Triduum van de Verrijzenis’ toegevoegd, dat duurde van Paaszondag tot Paasdinsdag. Later bleef alleen Paasmaandag over als vrije dag.

Foto Amstelveen
(Bron Wikipedia - 2025)

Een scène uit het Evangelie van Paasmaandag: 'Avondmaal in Emmaus'. De twee discipelen herkennen Jezus, terwijl hij het brood breekt in Emmaus een olieverfschilderij van Abraham Bloemaert (1564-1651) uit 1622. Bloemaert was een Nederlandse kunstschilder. Emmaus is een plaats in de buurt van Jeruzalem die wordt genoemd in het Evangelie van Lucas

In het Evangelie van die dag (Lucas 24:13-35 EU) wordt de opstanding van Jezus Christus verteld vanuit het perspectief van de discipelen van Emmaüs: Twee van Jezus' discipelen verlieten Jeruzalem op de derde dag na de kruisiging van Jezus om terug te keren naar Emmaüs. Onderweg komen ze nog een derde, onbekende man tegen. Hij stelt vragen bij het verdriet van de twee teruggekeerde Joden en legt hun ten slotte uit dat de Messias dit alles moest doorstaan, zoals de Schriften voorspelden. Bij aankomst in Emmaüs nodigen de discipelen de man uit in de herberg.

Hij breekt het brood aan tafel en op dat moment herkennen ze Jezus, maar hij verdwijnt voor hun ogen. Ze keerden onmiddellijk om, bereikten die nacht opnieuw Jeruzalem en vertelden de discipelen die daar nog bijeen waren over hun ervaringen. De theologie brengt het breken van het brood door Jezus met de twee discipelen in verband met de eucharistie, die in sommige denominaties ook wel 'breken van het brood' wordt genoemd, verwijzend naar Handelingen 2:46 (VW).



Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.