Bijgewerkt: 25 juli 2024

De Passietijd begint met Johannes Passion in Kruiskerk Amstelveen

Nieuws -> Kerk

Bron: Kruiskerk Amstelveen
17-02-2023

Op zaterdagavond 25 februari 2023 begint om 20:00 uur in de Kruiskerk, Van der Veerelaan 30A, een uitvoering van de Johannes Passion van Johann Sebastian Bach. Kaarten kosten € 27,50 en kunnen verkregen worden via de website van de Kruiskerk (www.kruiskerk-amstelveen.nl ). Zo begint ook dit jaar de Passietijd in de Kruiskerk met emotionele en heftige muziek.

Het Evangelie volgens Johannes, Oudgrieks Ευαγγέλιον Κατὰ Ιωάννην euangelion kata Iōannēn of kortweg Κατὰ Ιωάννην, meestal aangeduid als het Evangelie van Johannes of kortweg Johannes, is een boek van het Nieuwe Testament van de Bijbel. Als een van de vier canonieke evangeliën staat het centraal in het christelijk geloof. In vergelijking met de andere drie, de Synoptische Evangeliën, lijkt het zeer onafhankelijk in zijn presentatie en theologie. Ondertussen gaat de meerderheid van het onderzoek van het Nieuwe Testament ervan uit dat zowel de literaire samenstelling als het theologische profiel van het Evangelie van Johannes er tegen pleiten dat een ooggetuige en discipel van Jezus de auteur van de tekst is.Bachs Johannes Passion staat in onze tijd enigszins in de schaduw van zijn Matthäus Passion, het grote lijdensoratorium. De Johannes Passion duurt ‘slechts’ twee uur, de Bijbelse teksten zijn andere, maar de muziek is minstens even goed: indringend, ontroerend, heftig, soms bloedstollend, soms teder en liefdevol. Er zijn felle dramatische turbae (‘schreeuwende’ menigten), er zijn de koralen met het geloofscommentaar van de Lutherse kerk, er zijn introverte en beschouwende aria’s over de impact van de gebeurtenissen op ons, verwarde gelovigen, en er is het verhaal uit het Johannes-evangelie.

De uitvoering gebeurt door het koor en orkest van Het Bach Ensemble Amsterdam met medewerking van vocale solisten. Het geheel staat onder leiding van de eigen dirigent, Paulien Kostense. Zij allen staan garant voor een uitvoering op hoog niveau. Het zal ons helpen om de tijd van inkeer en reflectie in te gaan, die de Passietijd traditioneel is als voorbereiding op de Paastijd.Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.