De Roze Loper voor verpleeghuizen De Drie Hoven en Groenelaan Amstelveen
Nieuws -> InformatiefBron: Amstelring
13-10-2015
Verpleeghuizen De Drie Hoven in Amsterdam-West en Groenelaan in Amstelveen kunnen vanaf nu de Roze Loper uitrollen. Beide verpleeghuizen ondergingen een tolerantiescan en scoorden positief op sociale acceptatie van seksuele diversiteit. Keurmerk De Roze Loper geeft aan dat het verpleeghuis vooroordelen tegengaat en een plek is, waar iedereen veilig kan wonen en werken – meldt Amstelring, de organisatie voor zorg aan huis, verpleeghuizen en verzorgingshuizen in Amsterdam en de regio Amstelland De Meerlanden.
Homoseksuele ouderen zijn nog altijd beducht voor negatieve reacties ten aanzien van homoseksualiteit. Sommige ouderen ‘gaan terug in de kast’ wanneer zij in een verpleeghuis verblijven. In 2010 reikte Jet Bussemaker de eerste nationale Roze Loper uit aan woonzorgcentrum De Rietvinck (Amstelring). Inmiddels zijn acht verpleeghuizen van Amstelring homovriendelijk. De Roze Loper is bestemd voor zorginstellingen met een klimaat, waarin lesbische vrouwen, homoseksuele mannen, biseksuelen en transgenders (HLBT’s) zich veilig en welkom voelen. Er wordt gekeken naar zaken als: zijn er activiteiten voor ‘roze’ ouderen, is het personeel getraind en is de privacy gewaarborgd. Het is bijvoorbeeld belangrijk, dat meteen bij het intakegesprek gesproken wordt over een (geslachts-neutrale) partner in plaats van ‘uw man’ of ‘uw vrouw’.
Tijdens de scan in De Drie Hoven (Amsterdam-West) en Groenelaan (Amstelveen) werden jaar- en opleidingsplannen onderzocht en werd uitgebreid gesproken met bewoners en medewerkers. Met een plan van aanpak om (seksuele) diversiteit nóg meer te verweven in de dagelijkse gang van zaken kon de Rode Loper begin oktober 2015 aan De Drie Hoven en verpleeghuis Groenelaan worden uitgereikt.
De Roze Loper is een KIWA-certificaat voor homovriendelijke zorginstellingen, dat door het consortium Roze50Plus wordt toegekend na een tolerantiescan. De tolerantiescan heeft als doel de sociale acceptatie van lesbische vrouwen, homoseksuele mannen en biseksuele mensen te bevorderen. Het instrument prikkelt de bewustwording bij medewerkers van zorginstellingen. De criteria voor homovriendelijkheid worden objectief meetbaar gemaakt. Het gaat hierbij om: respect en openheid, waarborging van privacy, aandacht en training in omgaan met seksuele diversiteit, gelijke behandeling van partners en zorgvuldigheid in de omgang met seksuele diversiteit.