Bijgewerkt: 29 maart 2024

De St. Augustinuskerk in Buitenveldert verkeert in zwaar weer

Nieuws -> Kerk

Bron: Augustinus Parochie
31-01-2023

Waarom de St. Augustinuskerk aan de Amstelveenseweg 965 niet dicht zou mogen? U heeft er vast wel over gehoord, maar de St. Augustinuskerk, vandaag bakermat voor een groot feest ter ere van pater Bakker, verkeert in zwaar weer -staat in de nieuwsflits (pdf) van 29 januari 2023 van het kerkbestuur.

Dat is niet de eerste keer sinds zijn bijna 400-jarig bestaan, maar zo erg als nu is het nooit geweest. De kerk dreigt gesloten te worden. Als het aan het Parochiebestuur RK Amstelland ligt wordt onze kerk de komende jaren weggesaneerd. Reden om ons af te vragen: waarom moet onze kerk eigenlijk dicht? Is het de moeite waard om de Augustinus open te houden?

Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2017)

De St. Augustinuskerk is officieel gelegen in Buitenveldert in Amsterdam, aan de Amstelveenseweg, langs de grensrand van de gemeente Amstelveen. Door deze ligging zijn er veel Amstelveners parochiaan


Absoluut! Niet alleen is het een markant gebouw in de buurt, maar bovenal is het in deze regio ook de drukst bezochte kerk. Dat komt niet alleen vanwege zijn centrale ligging, met bushaltes, doorgaande wegen en genoeg parkeerplekken, maar ook vanwege zijn pastorale aanbod. Er is een stille mis op de zaterdagavond en een hoogmis op zondagmorgen die steevast muzikaal wordt omlijst. Na bijna 400 jaar is de Augustinus nog steeds die open en liberale kerk met de belangrijke pastorale verbinding tussen Amsterdam en Amstelveen. Het is de plek waar velen tot bezinning kunnen komen en tot gebed, één in geloof.

Nu pater Bakker afscheid neemt, houdt de kerk dan niet vanzelf op te bestaan? Gelukkig niet zeg. Eerlijk is eerlijk, pater Bakker heeft de leeftijd bereikt dat hij als deken/pastoor met pensioen gaat, maar hij blijft nog wel verbonden aan onze kerk. Als pastoor hoopt hij nog vele eucharistievieringen voor te gaan
Maar waarom moet de Augustinus dan dicht? Goeie vraag. Door teruglopend kerkbezoek wil het bisdom kerken sluiten. Het regionale Parochiebestuur RK Amstelland heeft daarbij met name gekeken naar de financiële cijfers. In Bovenkerk is na de brand de Urbanuskerk met verzekeringsgeld als vernieuwd herrezen. Met name die ontwikkeling heeft de doorslag gegeven. Niet zozeer pastoraal dus, maar financieel.

Valt de kerk nog te redden? Het valt niet te ontkennen dat de kerk duur in onderhoud is. Neem alleen al de toegenomen stookkosten en de noodzaak voor reparatie aan de pilaren buiten bij de ingang. Maar in de parochiële stukken wordt het onderhoud zwaarder aangezet dan uit onze berekeningen blijkt. Als we allemaal ons financiële steentje bijdragen, komen we al een heel eind. Daarom is de Actie Kerkbalans, net gestart, voor onze Augustinus van groot belang. Want uw geld gaat nog steeds naar onze eigen kerk, en zo bouwen we weldegelijk aan een nieuwe toekomst. Geef gul!

Wat kunnen we als parochianen nog meer doen om het tij te keren? Laat uw stem horen!! Het bisdom heeft nog geen besluit genomen over de sluiting. Zeg Nee! tegen de sluiting via onderstaande petitie. Wij gaan vervolgens deze petitie aanbieden aan Monseigneur Hendriks, Bisschop van Haarlem-Amsterdam.

PETITIE: De St. Augustinuskerk moet blijven. Geachte Monseigneur Hendriks, Wij verzoeken u tot het behoud van de Augustinuskerk. De kerk is het thuis van de Augustinus kerkgemeenschap en is een karakteristiek baken in de wijk. Teken de petitie om de St. Augustinuskerk te behouden hier. Lees meer over het kerkgebouw hier.



Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.