Bijgewerkt: 8 december 2023

De St. Urbanuskerk in Bovenkerk moet een jaar dicht

Nieuws -> Kerk

Bron: Amstelveens Weekblad
25-08-2010

De St. Urbanuskerk in Bovenkerk is vorige week (33-2010) met onmiddellijke ingang gesloten, omdat de veiligheid van kerkbezoekers niet langer gegarandeerd kan worden. Het parochiebestuur heeft daartoe besloten op basis van de uitslag van een onafhankelijk onderzoek naar de staat van de gewelven.

Het wachten is nu op subsidie voor restauratie. De verwachting is, dat de kerk zeker een jaar dicht zal blijven. De Urbanuskerk kampt al langere tijd met funderingsproblemen. Daardoor ontstaan scheuren in de gewelven. Hierdoor wordt de kans op vallend gesteente in de kerk steeds groter.

Tiemessen Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2010)

Theo Tiemessen plaatsvervangend voorzitter van het parochiebestuur voor de St. Urbanuskerk


In het kerkgebouw waren al maatregelen getroffen om dit te voorkomen. In een deel van de kerk hing zelfs uit voorzorg een net. De uitslag van het onderzoek komt volgens Theo Tiemessen, plaatsvervangend voorzitter van het parochiebestuur, dan ook niet als een verrassing „We kunnen het risico niet nemen om de kerk open te houden."

De laatste dienst in de kerk vond plaats op zondag 15 augustus. Inmiddels zijn alle parochianen via een brief geïnformeerd over de sluiting. De kerkgangers kunnen tot de kerk gerestaureerd is tijdelijk terecht in de Heilige Geestparochie aan de Haagbeuklaan 3.

Tiemessen hoopt, dat er snel duidelijkheid komt over de restauratie van het Rijksmonument. ,,We hebben begin april een restauratieplan ingediend bij de Rijksmonumentendienst. Volgens de termijnen, die daarvoor staan, moet die dienst binnen drie maanden reageren. Maar die termijn is inmiddels verstreken. We hebben ook de maximale subsidie aangevraagd, maar ook daar hebben we nog geen reactie op gehad.

Tiemessen Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2010)

De klokkentoren met de pastorie van de St. Urbanuskerk in Bovenkerk


Het is heel frustrerend, want zolang daar geen duidelijkheid over is, kunnen we niks doen." In het ergste geval zou het zelfs twee jaar kunnen duren, voor de kerk weer open kan. Volgens Tiemessen moeten er circa vijftig palen bijgeslagen worden om de kerk weer 'stevig op zijn benen' te kunnen laten staan. Daarvoor is een 'palenplan' gemaakt.

„Daarna moeten de gewelven hersteld worden." Niet alleen de kerkgangers moeten uitwijken naar een ander gebouw. Dat geldt ook voor de stichting Vrienden van de Bovenkerkse Urbanus die regelmatig concerten in de kerk organiseert. De driebeukige neogotische hallenkerk met transept is ontworpen door architect Pierre Cuypers. In 1875 werd met de bouw van de kerk begonnen en in 1888 werd ingewijd.Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.