Bijgewerkt: 2 december 2023

'De Triangel' is de meest prijsbewuste basisschool 2009

Nieuws -> Gemeente

Bron: Gemeente Amstelveen
23-04-2009

Op donderdag 23 april 2009 reikte wethouder Groot de eerste prijs uit aan groep 8C van de katholieke basisschool 'De Triangel' voor het lesprogramma ‘Omgaan met geld’. Van de deelnemende Amstelveense basisscholen maakten zij het meest prijsbewuste werkstuk.

De Triangel kwam als winnaar uit de bus wegens originaliteit, bijdrage van de leerlingen, kostenbewuste aanpak, goede uitwerking van het plan en presentatie. Groep 8C ontving een beker en alle leerlingen een persoonlijke medaille. Daarnaast kregen zij € 500 voor het uitvoeren van hun plan: een werkbezoek aan lokale chocoladefabrikant Martinez.

Aansluitend gaat de klas naar het project ’In het donker gezien’ waar de leerlingen zelf ervaren hoe het is om als blinde of slechtziende door het leven te gaan. Het merendeel van het prijsbedrag geeft de groep aan een goed doel.

Triangel Amstelveen
(Gemeente Amstelveen - 2009)

Jan-Willem Groot, wethouder economische zaken en werkgelegenheidethouder tussen de kinderen van 'De Triangle'


Dit jaar deden zeven Amstelveense basisscholen en vier scholen uit Ouder-Amstel mee. Dat zijn 22 groepen en ongeveer 450 leerlingen die deelnamen aan het initiatief. De gemeente ontving van iedere groep een projectvoorstel terug. Dit is twee keer zoveel als vorig jaar. Betrokken leerlingen zeggen positief te zijn over deelname en leereffecten van het geldproject. Groep 8C van Basisschool De Westwijzer won het onderdeel ‘organiseer een klassenfeest’. Zij bedachten een feestavond met het thema ‘vijf landen’ en ontvangen een geldprijs van € 100 om hun plan uit te voeren.

Jongeren hebben op steeds jongere leeftijd schulden. Voor het derde jaar op rij zorgt de gemeente voor een leertraject dat bovenbouwleerlingen van basisscholen bewust moet maken van hun uitgavenpatroon. Het lesprogramma, ook genaamd ‘Toppie of Noppie’, bestaat uit een cursuspakket met vijf themalessen en een groepsopdracht. Leerlingen konden kiezen tussen het uitwerken van een klassenfeest met een budget van € 100 of een groepsexcursie voor maximaal € 500.

Wethouder Groot van Sociale Zaken benadrukt het belang om kinderen van basisscholen en jongeren zo vroeg mogelijk te leren omgaan met hun (zak)geld. ‘Als jongeren vroegtijdig bewust worden gemaakt van de gevolgen van schulden, is het makkelijker om bij te sturen als het mis dreigt te gaan.

De druk van hun sociale omgeving enerzijds en de prikkels uit de media om geld uit te geven anderzijds is voor sommige jongeren soms moeilijk te weerstaan. We willen hen tijdig helpen om die balans te vinden en de juiste keuzes te maken.’

De gemeente Amstelveen biedt sinds 1995 schuldhulpverlening aan haar inwoners en blijft nieuwe preventieprojecten ontwikkelen. Zo vinden er budgetadviesgesprekken plaats met alleenstaande ouders, nieuwe Nederlanders en jongeren. Andere initiatieven staan op de rol. Het lesprogramma ‘omgaan met geld’ is mogelijk gemaakt door rijkssubsidies.


Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.