Bijgewerkt: 24 maart 2023

De Turftrapster heeft een nieuwe plek in het Oude Dorp

Nieuws -> Gemeente

Bron: Gemeente Amstelveen/Amstelveenweb
25-01-2019

Het beeld de Turftrapster dat op 26 september 2018 op het Dorpsplein omver is gereden, heeft een nieuwe en veilige plek op het terras van Station Amstelveen aan de Stationsstraat 28. Het bekende kunstwerk is gerenoveerd en heeft een nieuwe sokkel gekregen. Op vrijdagmiddag 25 januari 2019 was de onthulling.

Rond 16 uur verzamelden zich ongeveer 45 mensen in Station Amstelveen en werden daar verwelkomd met een glaasje Prosecco. Het was een beetje miezerig weer, dus even met elkaar bijpraten in de warme kamer van het Station was erg gezellig. Iedereen kende iedereen en toen burgemeester Eenhoorn ook was gearriveerd en er niemand meer bij kon, nam Herbert Raat (VVD) wethouder Kunst en Cultuur het woord. Hij zei onder meer:
'De Turftrapster had jarenlang een plekje op het Dorpsplein in het Oude Dorp tot het vorig jaar van de sokkel werd gereden. Ik ontving tientallen reacties en foto’s van het incident. Om ervoor te zorgen dat dit niet nogmaals kan gebeuren, krijgt de Turftrapster een nieuwe en veilige plek bij een van de entrees van het Oude Dorp. Hier verwelkomt zij iedereen die het dorp binnenrijdt vanaf de Ouderkerkerlaan.'

'De Turftrapster, een bronzen sculptuur van beeldhouwer Pieter de Monchy uit 1979 stond tot eind 2003 het vlakbij het viaduct over de A9 aan de Amsterdamseweg, voor het toenmalige gebouw van de Rabobank. De nieuwe locatie op het terras van Bed and Breakfast Station Amstelveen is gekozen door een comité bestaande uit beeldhouwer Jan Verschoor, galeriehouder en kunstschilder Anne Leegstra, Marri-Anne Koudijs en Eveline Somers van Wijkplatform Oude Dorp, Katarina en Johan Elfner van Station Amstelveen en ambtelijk Linda du Prie, Bert Timmermans en ik zelf. Deze locatie is verkeersveiliger en is in goed overleg met de exploitanten van de B&B tot stand gekomen. We zijn blij dat de Turftrapster een veilige plek heeft kunnen krijgen.'

Na deze woorden werden Anne Leegstra en Bas Eenhoorn door Herbert Raat gevraagd mee te gaan naar buiten om met elkaar de Turftrapster te onthullen. En zo geschiedde.

Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2019)

Kunstschilder Anne Leegstra, Bas Eenhoorn burgemeester van Amstelveen en Herbert Raat (VVD) wethouder Cultuur na de onthulling van het beeld de Turftrapster voor het gebouw Station Amstelveen op 25 januari 2019


Het bronzen beeld stond altijd op een gemetselde sokkel, maar heeft nu een sokkel van natuursteen gekregen. De gemetselde variant kreeg jaren geleden bij de herplaatsing van de Turftrapster op het Dorpsplein de nodige kritiek. Volgens kunstkenners zou het niet bij het beeld passen. De chauffeur die de Turftrapster heeft aangereden, heeft zijn aansprakelijkheid erkend en de kosten voor de renovatie en herplaatsing vergoed. De gemeente ontving € 3.524,- op haar rekening.

Na de onthulling bekeek iedereen nog eens het vertrouwde beeld en snelde toen weer het Station binnen om deze gebeurtenis verder te vieren, met elkaar en wederom een drankje en heerlijke hapjes. Het was een gezellige middag, dankzij een chauffeur die niet goed keek waar hij reed op het Dorpsplein!


Bekijk de momentopname van de Turftrapster op haar nieuwe plek


Website voor kunst in de openbare ruimte
De gemeente is bezig met het online beschikbaar en inzichtelijk maken van alle kunst in de openbare ruimte. Zo kunnen inwoners en andere geïnteresseerden via foto’s en beschrijvingen meer te weten komen over kunstwerken in Amstelveen. 'Het blijkt dat dit er nog niet was. We hoeven het wiel niet opnieuw uit te vinden. Een mooi voorbeeld is Kunstwacht. De gemeente Amsterdam heeft op hun website een overzicht van alle kunstwerken in de openbare ruimte. Wij willen dit net zo doen.' Bekijk de website hier: Kunst in de openbare ruimteAmstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.