Bijgewerkt: 15 juni 2024

De Vaderdag van 2023 komt eraan

Nieuws -> Informatief

Bron: Amstelveenweb/Wikipedia
12-06-2023

In Nederland wordt Vaderdag gevierd op de derde zondag in juni, dus op 18 juni 2023. Vaderdag is een feestdag ter ere van iemands vader, of relevante vaderfiguur, evenals vaderschap, vaderlijke banden en de invloed van vaders in de samenleving. De meest voorkomende datum onder wereldlanden is de derde zondag van juni die in 1910 werd opgericht in de staat Washington, Verenigde Staten, door Sonora Louise Smart Dodd. Zij (18 februari 1882 - 22 maart 1978) was de dochter van William Jackson Smart, veteraan uit de Amerikaanse Burgeroorlog en was verantwoordelijk voor de oprichting van Vaderdag.

Foto Amstelveen
(Bron Wikipedia - 2023)

Schilderij van Josephus Laurentius Dyckmans (1811-1888): 'Vaderlijk advies'. Hij was een Belgische schilder van voornamelijk genretaferelen en portretten wiens minutieus gedetailleerde schilderijen hem de bijnaam 'De Belg Gerard Dou' opleverde

De dag wordt op verschillende data over de hele wereld gehouden en verschillende regio's behouden hun eigen tradities om het vaderschap te eren. In sommige katholieke landen van Europa wordt het sinds de middeleeuwen op 19 maart gevierd als Sint-Jozefdag. Sikhs vieren Vaderdag (ਪਿਤਾ ਦਿਵਸ) op 29 december, de verjaardag van Guru Gobind Singh. In sommige islamitische landen volgt het de maanden van de islamitische kalender.

Vaderdag is een erkende feestdag in Litouwen en sommige delen van Spanje en werd tot 1977 als zodanig beschouwd in Italië. Het is een nationale feestdag in Estland, Samoa en evenzo in Zuid-Korea, waar het wordt gevierd als Oudersdag. De feestdag is een aanvulling op soortgelijke vieringen ter ere van familieleden, zoals Moederdag.

Eeuwenlang heeft de oosters-orthodoxe kerk de tweede zondag vóór de geboorte van Christus aangewezen als de zondag van de voorvaderen om de voorouders van Christus naar het vlees te herdenken, te beginnen met Adam en met nadruk op de patriarch Abraham, tot wie God zei: In uw zaad zullen alle volken op aarde gezegend worden (Genesis 12:3, 22:18).Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.