Bijgewerkt: 19 oktober 2021

De Vereniging Eigen Huis wil extra compensatie van de stijgende energienota

Nieuws -> Informatief

Bron: Vereniging Eigen Huis
10-10-2021

De energierekening moet voor iedereen betaalbaar blijven. Het demissionaire kabinet geeft aan dat ze extra geld beschikbaar wil stellen om de energielasten naar beneden te brengen. Vereniging Eigen Huis pleit voor een ruimhartige compensatieregeling en extra stimuleringsmaatregelen.

De vereniging krijgt veel verontrustende telefoontjes binnen van mensen die zich enorme zorgen maken over de stijgende energierekening. Huiseigenaren geven aan dat de lasten te hoog zijn en dat zij de energienota niet meer kunnen betalen. Dit geldt vooral voor woningbezitters met een kleine portemonnee die geen mogelijkheid zien hun woning energiezuiniger te maken.  

Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2021)

Het energiegebruik van een woning op het display van een Toon thermostaat van Eneco. Het systeem wordt aangesloten op de CV ketel en de stroom -en gasmeter


Compenseren en stimuleren. Het kabinet geeft aan dat er volgende week meer duidelijkheid komt over hoe zij de stijging van de energierekening aan willen pakken. Volgens de vereniging moet het kabinet met een regeling komen die de hoge kosten compenseert. Daarnaast moeten extra stimuleringsmaatregelen de financiële en praktische barrières van huiseigenaren wegnemen als het gaat om het verduurzamen van een woning. Met deze stimuleringsmaatregelen, zoals extra subsidie, worden huiseigenaren in staat gesteld om daadwerkelijk iets te doen aan het verminderen van het gasverbruik. Zij kunnen dan hun huis woning isoleren of een hybride warmtepomp aanschaffen, zodat de energienota betaalbaarder wordt.

Extra opbrengsten naar de consument. Naast de energielasten (gas, elektriciteit en belastingen) betalen consumenten ook nog eens 21% btw. Dit levert de overheid honderden miljoenen op. De al eerder door de overheid toegezegde 375 miljoen is lang niet genoeg om de hoge kosten naar beneden te drukken. Met dit bedrag krijgen huishoudens maar zo'n 45 euro compensatie terwijl de energienota honderden euro's duurder kan worden. Daarnaast zullen de btw-inkomsten voor de overheid alleen maar toenemen, wanneer de tarieven blijven stijgen. De vereniging vindt dan ook dat deze extra opbrengsten minimaal moeten terugvloeien naar de consument, om zo de lasten te verlichten. Meer informatie: Explosieve stijging energieprijzen Flinke stijging warmtetarieven verwacht Alles over energiebelastingAmstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.