Bijgewerkt: 28 september 2021

De WHO wil verdere onderzoek naar de bron van het coronavirus

Nieuws -> Informatief

Bron: WHO
31-03-2021

Het rapport van het internationale team over hun veldbezoek in Wuhan, van 14 januari tot en met 10 februari 2021, is op 31 maart 2021 gepubliceerd, terwijl de directeur-generaal van de WHO (World Health Organization), dr. Tedros Adhanom Ghebreyesus, opriep tot verder onderzoek.

Het verslag vloeit voort uit een resolutie van de lidstaten die op de Wereldgezondheidsvergadering in mei 2020 bij consensus is aangenomen en waarin de WHO wordt opgeroepen 'de zoönotische bron van het virus en de route van insleep in de menselijke populatie te identificeren, met inbegrip van de mogelijke rol van tussengastheren, onder meer door inspanningen zoals wetenschappelijke en collaboratieve veldmissies.'

In een toespraak tot de lidstaten bedankte Dr. Tedros, die het volledige rapport in het weekend ontving, het team voor hun onvermoeibare werk. Hij zei dat het verslag ons inzicht in belangrijke opzichten verbetert, maar ook vragen oproept die in verdere studies aan de orde zullen moeten komen, zoals in het verslag wordt opgemerkt.

Foto Amstelveen
(Bron WHO - 2020)

Dr. Tedros Adhanom Ghebreyesus (1965) directeur-generaal van de WHO opent de vergadering op 31 juli 2020


'Wat de WHO betreft, blijven alle hypothesen op tafel liggen. Dit rapport is een zeer belangrijk begin, maar het is niet het einde. We hebben de bron van het virus nog niet gevonden, en we moeten de wetenschap blijven volgen en daarbij geen middel onbeproefd laten', aldus dr. Tedros. 'Het vinden van de oorsprong van een virus kost tijd en we zijn het aan de wereld verplicht om de bron te vinden, zodat we collectief stappen kunnen ondernemen om het risico dat dit opnieuw gebeurt, te verkleinen. Geen enkele onderzoeksreis kan alle antwoorden geven.' Het rapport Wereldwijd onderzoek van de WHO naar de oorsprong van SARS-CoV-2 is beschikbaar op deze webpagina. Het pdf van het rapport van 120 pagina’s is hier. Hier de volledige tekst van de opmerkingen van de directeur-generaal.Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.