Bijgewerkt: 26 mei 2024

De Week van de Alfabetisering 2018

Nieuws -> Informatief

Bron: Rijksoverheid/Stichting Lezen en Schrijven
02-09-2018

Van 3 tot en met 9 september 2018 is de Week van de Alfabetisering. Tijdens deze week komen in het hele land ruim 1000 bibliotheken, gemeenten, bedrijven, ziekenhuizen, scholen en vele tienduizenden mensen in actie voor een geletterd Nederland, zodat meer mensen de kans krijgen om te leren lezen, schrijven, rekenen en omgaan met de computer.

In Nederland zijn 2,5 miljoen volwassenen laaggeletterd. Laaggeletterdheid is een groot maatschappelijk probleem, omdat de kloof tussen de mensen die wel en niet mee kunnen komen in de samenleving groeit. Er heerst een groot taboe op laaggeletterdheid, mensen schamen zich en durven niet om hulp te vragen. Laaggeletterden hebben vaker schulden, vinden moeilijker een baan en leven vaker ongezond. Om aandacht te vragen voor deze problematiek organiseert Stichting Lezen & Schrijven de Week van de Alfabetisering. Hoe meer mensen ervan af weten, hoe meer we (samen) kunnen doen.

Tel mee met Taal De ministeries van OCW, SZW, VWS en BZK doen mee met het gezamenlijke actieprogramma Tel mee met Taal, want het kabinet staat ervoor dat iedereen moet kunnen meedoen in de (digitale) samenleving.Week van de Alfabetisering 2018 in Amstelveen: Internationaal taalcafé Tijdens de open dag van de culturele instellingen in Amstelveen geven bezoekers van het taalcafé, de leeskringen makkelijk lezen en deelnemers aan het taalcoachproject een minicursus in hun eigen moedertaal. Bezoekers kunnen ervaren hoe het is om een andere taal te leren spreken, ze ontmoeten stadgenoten uit andere culturen en krijgen informatie over activiteiten van het Taalhuis. Zaterdag 8 september 2018 11:30 tot 14:15 de Bibliotheek Amstelland Amstelveen, Stadsplein 102, Amstelveen.

Talkshow over taalactiviteiten ten behoeve van onze inwoners met een taalachterstand. Inloop 15:30. Aanvang talkshow 16:00. Show voorlopige inhoud; we willen een opsteker maken voor deze groep van vrijwilligers, schoolpersoneel, taalcoaches, biebmedewerkers en de begeleiders van de groep zelf, die moeilijk te bereiken is juist omdat ze een uitdaging hebben met taal. Wij willen globaal laten zien wat goed gaat en waar we kunnen verdiepen. Door middel van echte verhalen van echte mensen met een inspiratie verhaal en evt. straatinterviews. De talkshow zal onderdeel zijn van een programma en we gaan op zoek naar ervaringsdeskundigen uit deze trajecten die ons meer kunnen vertellen (ook de kant van laaggeletterden die het proces al hebben doorlopen en daar meer over kunnen vertellen). Ook wordt Anke benoemd die een pop up met boeken aan het organiseren is in het Stadshart. Dinsdag 4 september 2018 16:00 tot 17:00 Bibliotheek Stadshart Amstelveen, Stadsplein 102, Amstelveen. Lees ook: Digitale vaardigheden en laaggeletterdheid (pdf 2 pagina’s)Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.