Bijgewerkt: 3 december 2022

De aanvragen van minimaregelingen in Amstelveen zijn gestegen

Nieuws -> Gemeente

Bron: Gemeente Amstelveen
19-04-2021

Het aantal aanvragen en uitgaven voor minimaregelingen is gestegen het afgelopen jaar. Ten opzichte van 2019 waren er in 2020 meer aanvragen voor bijzondere bijstand, bewindvoeringskosten en woonkostentoeslag. Ook van de verruimde computerregeling voor kinderen is goed gebruik gemaakt. De zwemregeling is juist minder gebruikt: het zwembad was een groot deel van het jaar gesloten door de COVID pandemie.

Marijn van Ballegooijen (PvdA) wethouder Zorg en Welzijn: 'Het is fijn dat bewoners onze minimaregelingen goed hebben weten te vinden. Maar ik ben bezorgd om de reden daarachter. De stijging in bijzondere bijstand en bewindvoeringskosten is een trend die al een paar jaar bezig is. Meer aanvragen voor bijzondere bijstand komt omdat de gewone bijstand niet meer genoeg is om van rond te komen zonder aanvulling. Meer aanvragen voor bewindvoeringskosten komt omdat onze samenleving zo ingewikkeld is dat het mensen niet meer lukt zelf hun geld te beheren. Dat komt onder meer door het ingewikkelde toeslagensysteem. Het is belangrijk dat we het bestaansminimum verhogen en de toeslagen vereenvoudigen.'

Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2020)

Marijn van Ballegooijen (PvdA) wethouder Zorg en Welzijn


Stijging van de aanvragen bijzondere bijstand. De gemeente zien een flinke stijging van de aanvragen bijzondere bijstand en bewindvoeringskosten. Honderd extra gezinnen vroegen deze hulp aan. Voor een groot deel is de stijging in uitgaven te wijten aan de kosten van bewindvoering. Dit is een landelijke trend. Als inwoners niet meer in staat zijn om zijn eigen geldzaken te regelen, kunnen ze bewindvoering aanvragen. Het is een hulpmiddel om weer op orde te komen, als er bijvoorbeeld serieuze geldproblemen zijn. Bijzondere bijstand is een eenmalige aanvulling op een minimuminkomen, bijvoorbeeld voor onverwachte medische kosten.

Regelingen voor kinderen. De regelingen voor kinderen bestaan uit een vergoeding voor schoolkosten, sport- en cultuurkosten, internetkosten en een tegemoetkoming voor de aanschaf van een computer. Per januari 2020 heeft de gemeenteraad de computerregeling uitgebreid: in plaats van één computer per gezin heeft nu elk kind op het voortgezet onderwijs recht op een eigen computer. Hierdoor zijn er 90 computers meer verstrekt. Dit kwam precies goed uit vanwege het thuisonderwijs.

Meer aanvragen woonkostentoeslag. De aanvragen en uitgaven voor woonkostentoeslag zijn hoger dan voorgaande jaren. Dit is het gevolg van de coronapandemie en het daardoor instellen van een tijdelijke COVID woonkostentoeslag. In totaal zijn in 2020 135 aanvragen voor woonkostentoeslag toegekend. Via amstelveen.nl/minima is op eenvoudige wijze te vinden welke regelingen er zijn en wanneer iemand daarvoor in aanmerking komt.Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.