Bijgewerkt: 28 maart 2024

De adresgegevens van ondernemingen in KVK worden afgeschermd

Nieuws -> Informatief

Bron: Autoriteit Persoonsgegevens
20-03-2022

De Autoriteit Persoonsgegevens constateerde op 12 maart 2019, dat de verkoop van namen en adressen van zzp'ers en bestuurders in het product 'Adressenbestand Online' niet voldoet aan de privacyregels. De AP is dan ook blij dat de Kamer van Koophandel stopt met de verkoop van dit informatieproduct vanaf 1 juli 2019.

Het informatieproduct ‘Adressenbestand Online’ van de Kamer van Koophandel is één van de producten waarmee organisaties nieuwe klanten kunnen werven. Ze gebruiken de gegevens bijvoorbeeld om mensen te benaderen voor commerciële aanbiedingen. Vaak gaat het om mensen van wie het zakelijk adres overeenkomt met het privé adres. De AP krijgt veel klachten van zzp’ers die ongevraagde aanbiedingen ontvangen.

Het probleem is dat veel zelfstandige beroepsbeoefenaars hebben hun woonadres opgegeven als het bezoekadres van hun onderneming of rechtspersoon. De Kamer van Koophandel (KVK) is verplicht om inzage te geven in dat adres, wanneer iemand daarom verzoekt. Een grondslag om daarvan af te wijken en bezoekadressen in bijzondere situaties af te schermen, ontbrak in de wettelijke kaders voor het handelsregister.

Foto Amstelveen
(Bron AP - 2019)

Aleid Wolfsen, voorzitter van de Autoriteit Persoonsgegevens (AP): 'Blijken de producten van de Kamer van Koophandel niet te voldoen aan de privacywetgeving? Dan moet de Kamer van Koophandel maatregelen treffen. Als de AP de maatregelen onvoldoende vindt, dan gaan wij nader onderzoek doen naar de werkwijze van de Kamer van Koophandel'


De regeling biedt mogelijkheden om het bezoekadres van een onderneming of rechtspersoon in het handelsregister af te schermen, wanneer er sprake is van een dreiging, die door het openbaar maken van dit adres zou kunnen worden gefaciliteerd. Wanneer het adres een woonadres betreft, kan het hierbij ook gaan om een dreiging die gericht is op een bewoner die geen functie vervult in de op het adres geregistreerde onderneming.

Voor bepaalde beroepsgroepen zoals politici, journalisten en (bepaalde) wetenschappers ervaren de bedreigingen steeds meer als voorzienbaar risico van hun vak. Voor die beroepsgroepen biedt de regeling een mogelijkheid voor het afschermen van hun woonadres in het geval van een waarschijnlijke dreiging, preventief dus. Voor de uitvoering hiervan kunnen beroepsorganisaties werkafspraken maken met KVK en EZK.

Ondernemingen en rechtspersonen zijn wettelijk verplicht zich in te schrijven in het handelsregister. De gegevens in het handelsregister zijn openbaar op basis van artikel 21 van de Handelsregisterwet 2007. Het ligt derhalve ook op de weg van de overheid om, waar nodig, beperkingen van die openbaarheid mogelijk te maken.

De regeling zorgt dat, onder bepaalde voorwaarden, ook bezoekadressen van ondernemingen kunnen worden betrokken bij de bescherming van de veiligheid en persoonlijke levenssfeer van ondernemers en hun huisgenoten. Er wordt verder voorzien in een mogelijkheid van preventieve afscherming van het bezoekadres als dit tevens een woonadres is, voor beroepsgroepen waar als gevolg van de beroepsuitoefening van een van de bewoners van het adres sprake is van een waarschijnlijke dreiging.

Het voorgestelde art. 51 lid 4 Hrb. regelt dat mensen die door hun beroep blootstaan aan waarschijnlijke dreiging, zoals bijvoorbeeld journalisten, ook preventief hun bezoekadres in het handelsregister kunnen laten afschermen. Voor die afscherming moet het dan wel gaan om een adres dat tevens woonadres is en de betreffende onderneming mag geen kapitaalvennootschap (BV of NV) zijn. De regels voor preventieve afscherming zijn strenger, omdat er niet een vaststaande dreiging is om de vermindering van transparantie mee te rechtvaardigen. Voor de preventieve afscherming moeten beroepsorganisaties afspraken maken met de KVK over de beroepsgerelateerde afschermingscriteria. Op deze wijze vervullen de beroepsorganisaties een rol in het beoordelen van de verzoeken.

Gebruikers van handelsregisterinformatie kunnen door de afscherming informatie missen die zij nodig hebben voor hun processen. Zij moeten de onderneming of rechtspersoon benaderen voor deze informatie. Ook kan het voorkomen dat zij het handelsregister niet kunnen raadplegen als onafhankelijke bron om van de onderneming of rechtspersoon verkregen informatie te toetsen. De regeling start vanaf vrijdag 1 juli 2022.



Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.