Bijgewerkt: 8 mei 2025

De afhankelijkheid van de EU van Russische energie moet stoppen

Nieuws -> EU

Bron: Europese Commissie
07-05-2025

De EU heeft haar aandeel in de Russische gasimport teruggebracht van 45% naar 19% dankzij het REPowerEU-plan, dat in mei 2022 werd gelanceerd om de afhankelijkheid van de EU van Russische energie te verminderen.

De EU zag echter een opleving van de Russische gasimport in 2024. De Europese Commissie heeft daarom een stappenplan gepresenteerd om ervoor te zorgen dat de EU haar afhankelijkheid van Russische energie volledig beëindigt en tegelijkertijd stabiele energievoorziening en -prijzen in de hele EU waarborgt.

Het stappenplan beoogt een geleidelijke terugtrekking van Russische olie, gas en kernenergie van de EU-markten op een gecoördineerde en veilige manier, naarmate de EU overstapt op schone energie. EU-landen zullen vóór eind 2025 nationale plannen opstellen waarin wordt beschreven hoe zij zullen bijdragen aan de geleidelijke afbouw van de import van Russisch gas, kernenergie en olie. Tegelijkertijd zullen de inspanningen worden voortgezet om de energietransitie van de EU te versnellen en de energievoorziening te diversifiëren om risico's voor de leveringszekerheid en marktstabiliteit te elimineren.



Het stappenplan omvat maatregelen om:

Gas: alle import van Russisch gas tegen eind 2027 te stoppen door de transparantie, monitoring en traceerbaarheid van Russisch gas op de EU-markten te verbeteren. Nieuwe contracten met leveranciers van Russisch gas zullen worden voorkomen en spotcontracten (met onmiddellijke betaling) zullen tegen eind 2025 worden stopgezet.

Olie: nieuwe maatregelen nemen om de Russische 'schaduwvloot' (schepen die door Rusland worden ingezet om sancties te ontwijken) die olie vervoert, aan te pakken.

Nucleair: nieuwe leveringscontracten die mede door het Euratom-leveringsagentschap zijn ondertekend voor uranium, verrijkt uranium en andere nucleaire materialen afkomstig uit Rusland, te beperken.

Door Russische energie geleidelijk af te bouwen, zal de REPowerEU-routekaart de veiligheidsrisico's voor de EU verminderen. Het zal ook bijdragen aan het economische plan dat is uiteengezet in het Competitiveness Compass, de Clean Industrial Deal en het Affordable Energy Action Plan. Een schoner en onafhankelijk energiesysteem stimuleert de economie en levert tegelijkertijd een enorme bijdrage aan de Europese ambities voor koolstofreductie. De Commissie zal volgende maand wetgevingsvoorstellen indienen ter ondersteuning van het stappenplan.



Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.