Bijgewerkt: 29 maart 2024

De-annexatietoespraak van Poetin

Nieuws -> Informatief

Bron: Meduza/YouTube
01-10-2022

President Vladimir Poetin heeft op 30 september 2022 in de Sint-Joriszaal van het Kremlin gesproken voor leden van het Russische parlement. Zijn toespraak ging over de 'resultaten' van door Rusland georganiseerde 'referenda' in de zelfbenoemde 'DNR' en 'LNR', alsmede de bezette Oekraïense regio's Kherson en Zaporizhzhia, waarbij hij hun annexatie door Rusland uitlegde als een historisch 'noodlot'- meldt Meduza. {Meduza (Russisch: Медуза, lit. 'kwal') is een Russisch- en Engelstalige onafhankelijke nieuwswebsite met hoofdkantoor in Riga in Letland. Het werd in 2014 opgericht door een groep voormalige werknemers van de toenmalige onafhankelijke nieuwswebsite Lenta.ru. Gratis mobiele applicaties voor iOS, Windows Phone en Android werden de basis van de media.}

Poetin zei dat hij 'er zeker van is' dat de Federatieraad (de hoogste kamer van het Russische parlement) 'de constitutionele wetten over de aanvaarding en de oprichting van vier nieuwe regio's binnen Rusland zal steunen', 'omdat dit de wil van miljoenen mensen is.'



Die mensen, voegde Poetin eraan toe, ‘worden voor altijd onze burgers.’ ‘Rusland zal de inwoners van de DNR, de LNR, Zaporizja en de oblast Kherson nooit verraden,’ zei hij. ‘Wij zullen ons land verdedigen met alle middelen en krachten die ons ter beschikking staan; wij zullen alles doen om een veilig leven voor ons volk te garanderen. Dit is de grote bevrijdende missie van ons volk.’

Poetin bekritiseerde het algemene ‘Westen’, en in het bijzonder ‘de Angelsaksen’, en maakte een reeks historische en geopolitieke opmerkingen. De belangrijkste zijn de volgende. Het Westen is schuldig aan kolonialisme en slavenhandel. In de twintigste eeuw liep ‘ons land’ (de USSR) voorop in de antikoloniale beweging. Het Westen neemt het Rusland kwalijk dat het zich verzet tegen zijn kolonisatiepogingen. Het orthodoxe christendom, de islam, het jodendom en het boeddhisme zijn de godsdiensten die de traditionele waarden vertegenwoordigen die Rusland in stand houdt. De val van de USSR resulteerde in westerse onttrekking van Ruslands rijkdom. Westerse beweringen over het brengen van vrijheid en democratie in de wereld zijn leugens en hypocrisie.

Poetin herinnerde het parlement aan de vernietiging van Duitse steden door de geallieerden tijdens de Tweede Wereldoorlog. De Amerikaanse bombardementen op Hiroshima en Nagasaki, merkte hij terloops op, ‘scheppen een precedent’. De spreker ging vervolgens verder zonder uit te leggen wat hij precies bedoelde.

‘De Angelsaksen’, vervolgde Poetin, zijn niet tevreden met sancties alleen en hebben nu hun toevlucht genomen tot het vernietigen van de gehele Europese energie-infrastructuur. Het beleid van de VS is gebaseerd op ‘de heerschappij van de vuist’, vandaar overal nieuwe militaire bases, uitbreiding van de NAVO, enz. Iedereen die de westerse hegemonie uitdaagt, wordt automatisch tot ‘vijand’ uitgeroepen. De ambities van het Westen van ‘totale overheersing’ zijn de reden dat het andere ‘soevereine centra van mondiale ontwikkeling’ ondermijnt. ‘Aan hun vruchten zult gij hen herkennen,’ concludeerde hij over dit onderwerp, waarbij hij het Evangelie van Matteüs aanhaalde.

‘Het slagveld waartoe wij geroepen zijn, is het slagveld voor ons volk en voor het grote historische Rusland,’ zei Poetin. Rusland zal zijn volk verdedigen tegen ‘monsterlijke experimenten’. Dit vereist echter de ‘consolidatie van de hele samenleving’ - maar wel op basis van soevereiniteit, vrijheid en zelfbeschikking. ‘Onze waarden,’ zei Poetin, zijn naastenliefde, humanisme en mededogen. Vervolgens citeerde hij de Russische filosoof Ivan Iljin, die schreef:

Als ik denk dat mijn moederland Rusland is, betekent dit dat ik in het Russisch liefheb, in het Russisch denk, zing en spreek; dat ik geloof in de geestelijke krachten van het Russische volk en zijn historische lot met mijn instinct en wil omarm. Zijn geest is mijn geest; zijn lot is mijn lot; zijn lijden is mijn verdriet; zijn bloei is mijn vreugde. ‘De waarheid is met ons. Rusland is met ons,’ besloot Poetin zijn toespraak, gevolgd door een staande ovatie.

Op 27 september 2022, na de door Rusland geënsceneerde ‘referenda’ over de vier gebieden die nu formeel door Rusland worden geannexeerd, verklaarde de Oekraïense president Volodymir Zelensky dat deze procedure ‘niets zou veranderen voor Oekraïne’. ‘Wij zullen blijven optreden ter verdediging van ons volk in de regio's Kherson en Zaporizja, in de Donbas, in de nog bezette regio Kharkiv en op de Krim’, beloofde hij. (De volledige [Russische] tekst van de toespraak van Poetin wordt gefaseerd gepubliceerd op de officiële website van het Kremlin.)



Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.