Bijgewerkt: 8 december 2022

De barcode bestaat 45 jaar

Nieuws -> Informatief

Bron: GS1 Nederland
27-06-2019

De barcode bestaat 45 jaar. Het was op 26 juni 1974 dat voor het eerst in de wereld een product - een pakje Wrigley kauwgom - met een barcode werd gescand. De barcode is dé manier om artikelen uniek te identificeren. De adoptie van een Grévy-zebra in Artis door GS1 Nederland is een hommage aan de barcode, omdat ook iedere zebra zijn eigen streepjespatroon kent.

De barcode is een opeenvolging van verticale lijnen met verschillende diktes. Met een scanner kan een computer deze lijnen vertalen naar nummers: de productcode. Eigenlijk is de barcode dus een vertaling van nummers naar streepjes. Deze nummers maken een product echt uniek identificeerbaar. Ze zitten op elk pak koekjes, maar ook op geneesmiddelen, boormachines en make-upartikelen.

Adoptie van een Grévy-zebra in Artis. Ter ere van de verjaardag van de barcode én om de zwart-wit verschijning in ere te houden, heeft GS1 Nederland in Artis een Grévy-zebra geadopteerd. Elke individuele zebra heeft een ander streepjespatroon en is daarmee uniek. Een zebraveulen herkent zijn moeder aan dat patroon als die wat ouder is uit duizenden. De Grévy-zebra is van alle zebra's de meest bedreigde soort. ARTIS werkt daarom mee aan het Europese fokprogramma van deze soort.

Marieke van der Spruit, communicatiemanager GS1 Nederland: 'Dat GS1 Nederland heeft gekozen voor de zebra is vanwege de opvallende overeenkomst met de barcode. Elke individuele zebra heeft een ander streepjespatroon en is daarmee uniek. Een zebraveulen herkent zijn moeder de eerste dagen aan de geur en geluid en later aan haar unieke strepenpatroon. Net zoals we aan de kassa of in het online winkelmandje het ene product van het andere uniek kunnen herkennen met de barcode. Het gaat om honderden miljoenen producten. De GS1 barcode is simpelweg het paspoort voor producten.' Producten uniek identificeren. De barcode is dé manier om artikelen te identificeren. Dat is niet alleen onmisbaar in de winkel, maar ook online webwinkels als bol.com, Wehkamp en Amazon willen de GS1 productnummers voor een juiste en unieke identificatie van producten. De GS1 barcode is de enige barcode met waarde. Dat komt omdat hij uniek is en wereldwijd door iedereen is te gebruiken.

Foto Amstelveen
(Bron Amstelveenweb.com - 2019)

De gegenereerde barcode met de tekst AMSTELVEEN


Barcodes, RFID en QR-codes: één pot nat? Marieke van der Spruit: 'We zijn er trots op dat de GS1 barcode de tand des tijds heeft doorstaan, want het belangrijkste van barcodes is het unieke nummer.' Deze nummers kunnen vertaald worden in de bekende streepjescode, maar dit kan net zo goed een RFID-chip (Radio Frequency IDentification) of een QR-code zijn. Het zijn alle drie gegevensdragers die (product)informatie kunnen geven over het product.

Barcodes gebruiken in bedrijfsprocessen. Met de barcode heeft de retailer extra toepassingsmogelijkheden in handen gekregen. De consument krijgt een gespecificeerde kassabon en de verkoopgegevens kunnen winkelketens gebruiken voor inkoop, verkoop of afstemming van assortimenten op actuele kooppatronen. Barcodes zijn ook onmisbaar in het logistieke proces. Retailers kunnen met de barcode zien dat iets ‘op’ is: voorraadbeheer dus. En denk ook aan de extra informatie die is gekoppeld aan de barcode. Zo kan de consument met een voedingsapp als ‘Kies ik gezond’ van het Voedingscentrum zien welke ingrediënten er in het product zitten.

In ziekenhuizen zorgt het scannen van geneesmiddelen met unieke barcodes voor een daling van het aantal medicatiefouten. Een reductie van het aantal fouten met 50 procent bij medicatietoediening is met barcodescanning van medicatie en polsband van de patiënt mogelijk. Ook zijn op deze manier implantaten (bijvoorbeeld een kunstheup) makkelijker en sneller terug te vinden in het geval van een terugroep actie. Als onafhankelijke not-for-profit organisatie ontwikkelen we internationale uniforme standaarden voor de identificatie en het vastleggen en delen van gegevens. GS1 brengt supermarkten en drogisterijen, bouwmarkten, ziekenhuizen en kledingwinkels, hun leveranciers en logistiek dienstverleners bij elkaar. Samen met hen werken we aan een efficiënte en betrouwbare keten.

Foto Amstelveen
(Foto GS1.nl - 2019)

Marieke van der Spruit, communicatiemanager bij GS1 Nederland met een zebra in Artis


De barcode werd uitgevonden door Norman Joseph Woodland en Bernard Silver en gepatenteerd in de VS in 1952 (US Patent 2.612.994). De uitvinding was gebaseerd op Morse-code die werd uitgebreid tot dunne en dikke staven. Het duurde echter meer dan 20 jaar voordat deze uitvinding commercieel succesvol werd. Een vroeg gebruik van één type barcode in een industriële context werd eind jaren 1960 gesponsord door de Association of American Railroads. Ontwikkeld door General Telephone and Electronics (GTE) en KarTrak ACI (Automatic Car Identification) genoemd, hield dit schema in dat er gekleurde strepen in verschillende combinaties op stalen platen werden aangebracht die aan de zijkanten van het rollend materieel werden bevestigd. Per auto werden twee platen gebruikt, één aan elke zijde, met de rangschikking van de gekleurde strepen die informatie zoals eigendom, type apparatuur en identificatienummer coderen. De platen werden gelezen door een scanner langs de baan, bijvoorbeeld bij de ingang van een classificatiestation, terwijl de auto langsreed. Het project werd na ongeveer tien jaar stopgezet omdat het systeem onbetrouwbaar bleek na langdurig gebruik.

Barcodes werden commercieel succesvol toen ze werden gebruikt voor het automatiseren van supermarkt kassasystemen, een taak waarvoor ze bijna universeel zijn geworden. Het gebruik ervan heeft zich uitgebreid naar vele andere taken die algemeen worden aangeduid als automatische identificatie en gegevensvastlegging (AIDC). Het allereerste scannen van de nuubiquitaire Universal Product Code (UPC)-barcode stond in juni 1974 op een pak Wrigley Company kauwgom. QR-codes, een specifiek type 2D-barcode, zijn recentelijk zeer populair geworden.Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.