Bijgewerkt: 15 juni 2024

De bewogen geschiedenis van Tomado

Nieuws -> Informatief

Bron: Uitgeverij Boekschap
15-08-2013

Boek over de bewogen geschiedenis van een befaamd Nederlands merk TOMADO. Van der Togt's Massa-artikelen Dordrecht 1923-1982

Zoals hedendaagse Nederlandse huishoudens vrijwel allemaal wel ‘iets van IKEA’ bezitten, zo gold dat halverwege de 20ste eeuw voor Tomado (Van der Togt’s Massa-artikelen Dordrecht). De huishoudelijke draadartikelen en het bekende Tomado-boekenrekje zijn nog altijd gewild bij verzamelaars. Drie auteurs beschrijven nu in een rijk geïllustreerd boek de geschiedenis van bedrijf en tijd.

tomado Amstelveen
(Foto Uitgeverij Boekschap - 2011)

Het Tomado boek


De lotgevallen van Tomado, dat bestond van 1923 tot 1982, weerspiegelen de geschiedenis van Nederland in de 20ste eeuw. De economische golfbewegingen en de sociaal-culturele context komen in het boek uitgebreid aan bod. Een apart hoofdstuk gaat in op de reclame-uitingen van het concern. Verder wordt aandacht besteed aan de gebouwen die architect Hugh Maaskant voor Tomado ontwierp: de befaamde fabriek in Etten-Leur en het Tomadohuis in Dordrecht. Het boek is geïllustreerd met een groot aantal foto’s en ander beeldmateriaal, merendeels nog niet eerder gepubliceerd.

Van zolderkamerfabriekje tot icoon

Jan en Wim van der Togt begonnen hun bedrijf op een zolderkamertje in Dordrecht. In de jaren vijftig en zestig groeide het uit tot marktleider op het gebied van huishoudelijke (draad)artikelen. Op het hoogtepunt stonden er fabrieken in Dordrecht, Zwijndrecht, Etten-Leur en Puurs (België) en had Tomado een naamsbekendheid in Nederland van 98 procent. In de jaren zeventig kon het concern de tijdgeest niet bijbenen en ging tenslotte failliet. De naam en de producten leven echter voort in het collectieve geheugen van Nederland.

“Zielsblij waren we met het ding van Tomado, waarmee we elke dag drie lepels yoghurt extra uit de fles wonnen.” Dat schrijft Wouter Klootwijk in zijn voorwoord over de Tomado-uitlekstandaard. Tomado werd groot met dit soort nuchtere, slimme producten voor het Hollandse huishouden van de wederopbouw. Designers kwamen er nog nauwelijks aan te pas. Toch bepaalden de producten met hun functionele, transparante vormgeving mede het beeld van die tijd.

Toegankelijk lees- en kijkboek

Voor dit boek hebben de auteurs onder andere het uitgebreide bedrijfsarchief van Tomado onderzocht en met veel oud-werknemers gesproken. Het resultaat is een toegankelijk geschreven boek, waarin een breed publiek van geïnteresseerden iets van zijn gading zal kunnen vinden: de geschiedenis van design, van de Nederlandse maakindustrie in de twintigste eeuw, of een nostalgische terugblik op het dagelijks leven van toen.

TOMADO. Van der Togt’s Massa-artikelen Dordrecht 1923-1982. Auteurs: Marlies Hummelen, Chris Reinewald, Paul Mertz. Redactie: Marlies Hummelen, Olga van Hoorn. Gebonden, 204 pagina’s, 233 illustraties ISBN 9789490357085 / NUR 686 VERKOOPPRIJS € 29,75. Het boek is vanaf 7 september 2013 verkrijgbaar.Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.